Bjørn Tvare (56) har en fortid fra kjendisbladet Se og Hør, der han var redaktør i åtte år. Han sluttet i 2012 etter nesten 23 år, og startet da sitt eget rådgivningsfirma, Tvare Media.

I 2015 inngikk Tvare Media en avtale med det svenske selskapet Mikz, som ønsket å etablere seg i Norge. Mikz var på det tidspunktet en mobilapp, der kjendiser som Zlatan Ibrahimovic og Mikael Persbrandt delte eksklusive nyheter og bilder gjennom tjenesten. Dette ville selskapet ta til Norge.

Tidligere Se og Hør-redaktør Bjørn Tvare.
Tidligere Se og Hør-redaktør Bjørn Tvare. (Foto: Linkedin)

Men partene er nå uenig om avtalen, og møtes til hovedforhandling i Oslo tingrett 18. januar.

Tvare har nemlig saksøkt det svenske selskapet og krever i underkant av 1,4 millioner kroner – samt saksomkostninger.

DN har vært i kontakt med Tvare, som henviser til sin advokat, advokatfullmektig Sondre Graasvoll i BA-HR.

– Vi ønsker ikke å kommentere saken på nåværende tidspunkt, sier Graasvoll.

Strid om bloggere

Den tidligere Se og Hør-redaktøren ble hyret for å skaffe Mikz møter med norske kjendiser og deres managere. For hvert møte Tvare satte opp, skulle han få 5000 kroner. For hvert møte som endte med en avtale, skulle han få 15.000 kroner.

Ifølge Mikz satte Tvare opp 11 møter, men fakturerte for 15. Det svenske selskapet mener at ingen av disse møtene endte i noe avtale.

Men i sluttinnlegget fra Tvares advokat, kommer en helt annen versjon:

Tvare mener han satte opp to møter mellom Mikz og det norske influencerselskapet United Bloggers i løpet av våren 2015. I august 2015 inngikk Mikz og United Bloggers en fusjonsavtale, og endret samtidig navn til United Influencers.

Tvare mener at han har rett på vederlag for alle de 92 kjendisene og bloggerne United Bloggers representerte på tidspunktet man inngikk avtale med Mikz. Det gir et totalt krav på 1,38 millioner kroner, med forsinkelsesrenter fra 14. juni 2016.

Avviser kravet

Denne fremstillingen er Mikz totalt uenig i. I sluttinnlegget til advokat Mikal Brøndmo fra advokatfirmaet Haavind skriver han at samarbeidet mellom Mikz og Tvare Media ble avsluttet våren 2015, fordi ingen av møtene endte med at noen signerte avtale med det svenske selskapet.

«Tvare Media fremsatte likevel krav om signeringsvederlag våren 2016, cirka ett år etter at samarbeidet med Mikz Sverige ble avsluttet. Kravet kan ikke føre frem», skriver Brøndmo i sluttinnlegget.

Brøndmo fortsetter med å avvise at Tvare har rett på penger for en avtale som skjedde i ettertid av at avtalen mellom Mikz og Tvare Media opphørte.

DN har vært i kontakt med administrerende direktør i Mikz ab og United Influencers Holding, Istvan Beres, som henviser til Brøndmo.

– Min klient ønsker ikke å gi noen kommentarer nå, men heller vente til rettssaken med å uttale seg i saken. Vi ønsker ikke å forhåndsprosedere, sier Brøndmo til DN.

Siden fusjonen mellom Mikz og United Bloggers, har United Influencers vokst til å bli et av de største selskapene innen såkalt influencer-markedsføring i Norden, ved å selge annonser og produktplassering for merkevarer rundt innholdet til kjendiser og bloggere i sosiale medier og på blogger.

United Influencers Norway omsatte i 2016 for 30 millioner kroner, en dobling fra 2015. Driftsresultatet ble imidlertid på 0.

Selskapet tok i løpet av 2017 over ansvaret for magasinet ELLE, og har avtaler med flere av de største bloggkjendisene i landet – deriblant Caroline Berg Eriksen, tidligere «Fotballfrue», blogger Camilla Pihl og Sophie Elise Isachsen.(Vilkår)

Fem kontroversielle youtube-stjerner
YouTube-stjernen Logan Paul beklager at han la ut en video av et japansk selvmordsoffer. Filmen ble sett seks millioner ganger før den ble slettet.
01:33
Publisert: