– De opplever rett og slett at Facebook er slurvete med data, sier administrerende direktør Jan Morten Drange i annonsørforeningen Anfo.
Facebook måtte fredag konstatere at flere annonsører satte bremsen på annonsering på plattformen. Blant disse var selskapet bak nettleseren Firefox, Mozilla, Tysklands nest største bank, Commerzbank, og lydforhandleren Sonos.
– Facebooks nåværende innstillinger gir åpen tilgang til mye data, særlig når det gjelder innstillinger for tredjepartsapper, skriver Mozilla i et blogginnlegg.
Wall Street Journal skriver at Facebook har kontaktet reklamegigantene WPP, Dentsu og Omnicom for å forsikre om at selskapet jobber med en gjennomgåelse av alle appene på Facebook, og med å forsikre brukerne om at deres personlige data beskyttes.
Tøff uke
The Guardian og New York Times har avslørt at data om 50 millioner Facebook-brukere fra 2014 havnet hos det omstridte selskapet Cambridge Analytica, som bisto Donald Trumps presidentkampanje før valget i 2016. Det har ført til en av de største krisene Facebook har stått oppi:
- Aksjekursen falt i forrige uke med 14 prosent. Det barberte bort Facebooks markedsverdi med 60 milliarder dollar.
- Myndigheter i USA og Israel har varslet en granskning av Facebooks håndtering av persondata.
- Fremtredende amerikanske politikere har krevd at Facebook-sjef Mark Zuckerberg selv møter opp til høring i Kongressen.
- Kampanjen #deletefacebook har tatt av i sosiale medier – og fikk fredag en ekstra boost da Tesla-sjef Elon Musk kastet seg på – og slettet Facebook-sidene til Tesla og SpaceX.
På toppen av dette kommer nå også murring blant annonsørene.
Facebook tjener mesteparten av sine penger på annonser, og dominerer sammen med Google det globale annonsemarkedet. Anslag fra mediebyrånettverket Group beregner Facebooks reklameomsetning i Norge i 2018 til å bli på 2,3 milliarder kroner.
Foreløpig begrenser skandalen seg til personlige brukerdata og ikke såkalt annonsørdata.
Tillitsbrudd
For at selskaper skal kunne nå Facebook-brukere med sine budskap, laster annonsører og deres byråhjelpere opp krypterte data til Facebooks annonseplattform, som brukes for å spre annonsebudskap mot segmenterte brukergrupper.
Det at enkelte annonsører internasjonalt allerede har valgt å stoppe Facebook-annonsering, viser at man er bekymret også for sine egne data, mener Drange.
– De som kutter gjør nok det foreløpig mest fordi de opplever tillitsbruddet som ganske fundamentalt, sier Drange.
Han påpeker at saken sannsynligvis ikke vil rokke noe særlig ved Facebooks posisjon som attraktiv annonsekanal, men mener samtidig at Facebooks handlingsrom er blitt mindre – og at annonsører må stille tøffere krav til Facebook.
– Får vi flere lignende saker nå, vil jo saken være en helt annen. Giganter har gått over ende før. Men hukommelsen er kort og tilgivelse for feil deles raust ut i det digitale annonsemarkedet, sier Drange.
Han påpeker samtidig at det vil være en utfordring for Facebook dersom flere brukere kaster seg på deaktiveringskampanjen.
– Det vil jo være en viss fare for at flere hopper på om vi får flere saker hvor profilerte personer som Elon Musk står frem og høyt og tydelig forteller at hans selskaper Tesla og SpaceX henger seg på #deletefacebook og logger av nettsamfunnet, sier Drange.
Mer varsomme
Administrerende direktør Christian Fure i digitalbyrået Iprospect, som er en del av byrånettverket Dentsu Aegis, mener Facebook-annonsering er blitt så populært fordi det reduserer kostnadene, samtidig som det øker effekten for annonsøren. Likevel tror han at Cambridge Analytica-saken vil få annonsører til å tenke seg om.
– Facebooks annonseplattform har bedret måten man kan nå ut til forbrukere på. Det er ingen av våre kunder som sier de kommer til å trekke tilbake mediebudsjettene på Facebook. Men jeg tror dette kan føre til at man blir mer varsomme med hvordan man bruker Facebook som plattform. Det er nok viktig for store annonsører at Facebook greier å ha kontroll over dataene man legger igjen på deres plattform, sier Fure.
Han bekrefter at han har vært i kontakt med Facebooks lokale team denne uken. Men han legger til at det foreløpig ikke har vært noen grunn til å frykte at Facebook ikke har kontroll på annonsørers data.
Facebook sier i en uttalelse til Wall Street Journal at annonsørene de har vært i kontakt med har vært fornøyd med tiltakene man har gjennomført for å beskytte folks personopplysninger.
– Annonsører kommer til oss for å få hjelp til å vokse. De vet hvor viktig det er for folk å stole på at deres data er trygge med Facebook, og vi er bestemt på å gjenvinne den tilliten.(Vilkår)