– Jeg tror ikke vår generasjon liker å bli mast på. Denne formen for markedsføring gir en mer positiv opplevelse, og merkevarer som er til stede på en festival fremstår som kule. Det kan de tjene mye på, sier Frida Hals (24).
Sammen med Kristian Andresen (26), Ida Steffens (26) og Fredrik Torgersen (27) har hun tatt turen til Stavernfestivalen, som arrangeres fra torsdag til og med lørdag denne uken.
I tillegg til svært kommersielle artister, finner man også en rekke store merkevarer som har slått seg opp med stands, telt, sitteområder og mer.
Vennegjengen befinner seg på DNBs område inne på festivalen. Selv om de ikke var umiddelbart bevisste på hvilken merkevare som står bak sittegruppen de har slått seg ned i, tror de merkevarers tilstedeværelse på festival kan skape gode relasjoner til publikum på deres alder.
Sponsorvirksomhet på festivaler blir stadig mer attraktivt, og utgjør i 2018 nærmere ti prosent av det totale sponsormarkedets om lag fem milliarder kroner.
Og avtalene kan være lukrative for festivalene. Byråleder Henning Handå i kommunikasjonsbyrået Heia de som vinner sier avtalene varierer, men anslår at en stor sponsor legger igjen mellom 500.000 og 1,5 millioner kroner på en stor festival.
Stadig økende konkurranse
Sponsoravtalene inkluderer ofte eksklusivitet innenfor en bransje.
– Det begynner å bli hard konkurranse. Flere og flere merkevarer benytter seg av festivaler som arena, og forhandlingene blir stadig tøffere, sier sponsorsjef Tina Wesselsen i DNB.
DNB er blant de største annonsørene både på Stavernfestivalen og på Øyafestivalen i august.
Wesselsen tror konkurransen om sponsoravtaler med festivaler vil bli stadig tøffere.
– Sponsor og event er et område innenfor markedsføring som er i vekst hvert år, og festivaler er en stadig mer attraktiv kanal for å nå unge, sier hun.
Hun knytter det til utviklingen i festivalmarkedet, der stadig flere aktører er svært profesjonaliserte og får kommersiell suksess. Samtidig mener hun endringer i den tradisjonelle mediebransjen fører til et behov for en ny arena å møte unge på.
– Vi har sett at medievaner endrer seg veldig. Ofte er unge vanskelige å nå i tradisjonelle kanaler. Festivaler som kanal gir fysiske møter, og det er effektivt for økt engasjement.
Ladestasjon og pariserhjul
DNB stiller med lykkehjul, sittegrupper, ladestasjon og fordeler til bankens kunder.
Selv om man ikke ser en direkte inntektseffekt av å være på festival som sponsor, opplever DNB at det er en effektiv arena.
– Vi jobber mye med analyse, og ser at disse møtene med kunder er drivende for lojalitet og valg av bank, og det igjen betyr ofte kjøpsinteresse, sier sponsorsjef Wesselsen.
På Stavernfestivalen, som har en gjennomsnittsalder på 29 år blant sitt publikum, finnes også merkevarer som Coca-Cola og Red Bull. Mens sistnevnte har et stort telt med logo, er Coca-Colas logo blant annet å finne på et pariserhjul.
– Det gjør meg ingenting at det er mange merkevarer her så lenge det ikke blir masete, sier Frida Hals.
Kristian Andresen tror merkevarene må ha noe å tilby publikum for å utmerke seg på festivalområdet.
– Disse sitteplassene er jo kjempepopulære, for eksempel. Ellers tror jeg det er bra når sponsorene stiller med aktiviteter man kan delta på. Jeg føler de gir inntrykk av at de vil gjøre noe for unge folk, det er bra, sier han.
Tjente 16 mill. kroner på sponsing
Sponsoravtaler mellom merkevarer og festivaler handler stadig mindre om kroner i bytte mot logoeksponering, ifølge festivalsjef Leif Fosselie i kristiansandfestivalen Palmesus, som i 2018 ble kåret til årets sponsorobjekt av Sponsor- og Eventforeningen.
– Vi har i stor grad gått vekk fra veldedig sponsing. Dette er business, og vi går i dialog om partnerskap der begge skal få noe igjen, sier Fosselie.
Palmesus har mellom 75 og 85 samarbeidspartnere, og festivalen har i år mer enn 16 millioner kroner i inntekt fra sponsorer.
– Det koster penger å sponse Palmesus. Men det viktigste er at merkevarer gir oss troverdighet og sørger for at publikum har tilgang på tjenester vi ikke kunne levert på egen hånd – og dermed bedrer festivalopplevelsen.
Blant annet har festivalen sponsorer som stiller med internettilgang, og det bygges områder der publikum kan nærmest oppholde seg inni merkevaren, forklarer Fosselie.
– Det er lite tradisjonell markedsføring. Men merkevarene får eksponering, salg og anledning til å vise seg frem på en ny måte i kombinasjon med Palmesus' egen merkevare.
Tror på vekst
Samtidig som konkurransen mellom sponsorene blir hardere, dukker det opp flere og flere festivaler – og med det flere arenaer for merkevarene å være på.
Daglig leder Vegard Arntsen i Sponsor Insight forteller at festivalsponsingens markedsandel har vært relativt stabil de siste ti årene.
– Festivaler har hatt en markedsandel mellom 8 og 9 prosent siden vår første kartlegging ble gjort i 2009, sier han.
Sponsor Insight har tidligere i år anslått at festivalsponsormarkedet vil vokse fra 450 millioner kroner i 2017 til 475 millioner kroner i 2018.
Arntsen tror sponsing kommer til å bli stadig viktigere.
– Med annonseblokkering og tusenvis av mediekanaler å velge mellom, er sponsing en måte å nå målgrupper uavhengig av definerte kanaler. Det som sponses er gjerne en attraktiv del av innholdet i disse kanalene, og er man assosiert med det oppnår man den ønskede effekten. Festivaler har i tillegg en stor styrke i å være en møteplass for målgruppene man ønsker å nå frem til, sier han.(Vilkår)