– Det kommer ikke til å bli brukt bilder av gjerningsmannen, og det er bra. Det er nok det som hadde fått flest til å reagere, sier Lisbeth Røyneland, leder for den nasjonale støttegruppen etter 22. juli.
Onsdag hadde den Netflix-produserte filmen «22 July» premiere på strømmetjenesten etter å ha blitt vist på utvalgte kinoer noen dager i forveien.
Røyneland sier at støttegruppen i forkant av lanseringen har deltatt på møter med Netflix der de ble orientert om og fikk komme med innspill til markedsføringen av filmen.
– Jeg har opplevd dialogen som god. Jeg er positivt overrasket over at et så stort selskap tar så mye hensyn, sier Røyneland.
Unngår reklame i bestemte områder
Filmplakaten til «22 July» har den siste uken vært å se på en rekke steder i Oslo, og det er tydelig at Netflix har satset på utendørsreklame.
– Det er mye reklame nå, og noen kan sikkert oppleve det som belastende. Men Netflix har lagt noen begrensninger på markedsføringen i Norge, som for eksempel at plakatene ikke kom opp før to dager før premieren. Det er også visse områder de unngår å plassere reklame i, som i nærheten av universitet og rundt krisesentre, sier Røyneland.
Per nå har ikke støttegruppen mottatt noen henvendelser fra noen som har reagert på markedsføringen av filmen.
– Jeg synes det er viktig at det blir vist hensyn, for eksempel ved at traileren til filmen ikke skal starte automatisk i det man går inn på en nettside, sier Røyneland.
Har man besøkt Netflix de siste dagene, er sjansen stor for at man har fått med seg at filmen og dens trailer ligger der. På lanseringsdagen var filmen tydelig plassert på topp når man besøkte Netflix via nettleser.
– Vi har orientert våre medlemmer om at traileren starter automatisk når man klikker på ikonet for filmen. Det er laget en helt ny trailer som er rettet mot det norske publikum, og den fokuserer mer på den berørte familien enn andre forhold i fortellingen, sier Røyneland.
Verre i forkant av Poppes Utøya-film
Røyneland sier at det var vanskeligere for mange å håndtere oppmerksomheten rundt Erik Poppes «Utøya 22. juli», som kom i mars.
– Det var den første filmen som kom ut. De var også veldige flinke på å nedskalere markedsføringen, men det var mye vanskeligere for oss som støttegruppe å forholde oss til det da. Nå har vi fått noe mer erfaring med både håndtering av filmselskaper og forhåndsvisninger, sier Røyneland.
Også Poppes film og produksjonsselskapet Paradox benyttet seg av reklameplakater i det offentlige rom. Der Netflix-filmen, som er regissert av Paul Greengrass, viser et bilde av «Utøya», besto Poppes filmplakat av et bilde av hovedrolleinnehaver Andrea Berntzen. Støttegruppen har hatt dialog med begge produksjonsselskapene.
– Vi kan ikke ha en policy på vegne av disse selskapene, men både Netflix og Paradox har hørt på oss. Vi balanserer hele tiden på en knivsegg for å ikke trå feil. Jeg opplever at vi har et godt samarbeid, men det er viktig for oss å ikke være noen garantist for det filmselskapene gjør heller, sier Røyneland.
«Utenkelig for oss»
– Det viktigste jeg erfarte var viktigheten av å ha dialog med dem som var skeptiske til prosjektet, pårørende og overlevende, for å høre på deres innspill, sier regissør Erik Poppe.
Han og produksjonsselskapet hadde også dialog med støttegruppen om markedsføring av filmen, men endte på andre vurderinger enn strømmetjenesten.
– Jeg er overrasket over at Netflix har vist frem såpass grafiske klipp fra filmen. For oss føltes det riktig å holde et mest mulig dempet uttrykk, og vi valgte å ikke vise noen klipp fra filmen, sier Poppe.
Han reagerer på at klipp fra Netflix-filmen ble vist på tv i forkant av lanseringen.
– Den dialogen vi hadde med pårørende, gjorde at det var helt utenkelig for oss. Vi ville ikke at folk skulle møte slike klipp i sitt daglige liv, sier Poppe.
I motsetning til Netflix-produksjonen, hadde aldri hans film noen trailer, og det ble ikke frigitt noe annet materiale fra filmen enn to bilder av hovedkarakteren som ser i kamera.
– Så ser jeg at Netflix har andre kjøreregler. Men hvis pårørende synes det er greit, så skal selvsagt ikke jeg gjøre meg til dommer over dette, sier Poppe.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.