Forbrukertilsynet har avdekket at 13 reisebyråer oppgir misvisende totalpris for flyreiser på Finn.no. 11 av dem hadde en medregnet rabatt med i den endelige prisen, mens to av dem hadde unnlatt å oppgi kortavgift.

Nå varsler avdelingsdirektør Jo Gjedrem i Forbrukertilsynet sanksjoner for reisebyråene dersom kravene ikke blir etterfulgt, og ber samtidig Finn ta ansvar for at flyreisene markedsføres korrekt.

– Det er viktig at plattformer som Finn stiller krav til tilbyderne. De har et ansvar for at markedsføringen blir gjort på en skikkelig måte, sier Gjedrem.

For å få den medregnede rabatten forutsetter det at man bruker det Forbrukertilsynet kaller «betalingsmetoder de færreste av forbrukerne benytter».

– Prinsippet er at det skal oppgis en korrekt totalpris. Å inkludere rabatter som kun fås gjennom utilgjengelige eller ukjente betalingsmetoder for folk flest, gjør at forbrukerne blir villedet, sier Gjedrem.

«Helt vanlig praksis»

Kommersiell direktør Terje Berge i Finn Reise er uenig i Forbrukertilsynets vurdering i at prisene er misvisende. Han sier til DN at å prismarkedsføre med rabatterte priser er helt vanlig i resten av Skandinavia.

– Alle priser man ser på Finn Reise, kan man klikke seg inn på og booke til den prisen. Hvis noen byråer legger ut en pris som ikke kan bookes, vil det føre til umiddelbar utestengelse, sier han.

Berge mener det er et definisjonsspørsmål hva slags kredittkort som kan kalles for «vanlig», selv om han er enig i at det må være noe flertallet har, og ikke bare noen få.

– Dette gjøres helt lovlig i andre skandinaviske land, det er helt vanlig praksis. Alle prisene står som de er, og noen ganger kan man få en ekstra god pris dersom man har et spesifikt kredittkort, sier han.

Berge bekrefter at Finn skal i møte med Forbrukertilsynet for å diskutere saken, men advarer om høyere priser for forbrukerne dersom reisebyråene blir tvunget til å endre praksis.

– Det er litt rart hvis dette kun skjer i Norge, ettersom det er helt åpen praksis. Vi vil selvfølgelig høre på tilsynet og følge eventuelle retningslinjer de kommer med, sier han.

Riktig, men dårligst

Avdelingsdirektør Gjedrem i tilsynet opplyser at tilbyderne som oppga korrekt informasjon, ofte scorer dårligst på pristester.

– Noen gjør det på en skikkelig måte, hvor for eksempel avgifter for å betale med Visa er inkludert i prisen, men vi ser også at de gjør det dårlig i pristester. Dermed blir det vanskelig for forbrukerne å bedømme hva som faktisk er billigst, og det er alvorlig, sier han.

Ifølge Gjedrem er det foreløpig to norske, to svenske og ett sveitsisk selskap som har fått krav fra Forbrukertilsynet om å endre sin markedsføring på Finn.no.

– Slik det er nå, hender det at forbrukerne får seg en skikkelig overraskelse når de ser den endelige prisen, sier han og legger til:

– Det er viktig å få riktig og aktuell pris i markedsføring.

I en tidligere versjon av denne artikkelen var det inkludert to skjermdump fra Finn.no for å illustrere skjulte kortavgifter og rabatter. Medregnet i reisen var også betalt bagasje tur/retur. Disse skjermdumpene har nå (20. juni) blitt fjernet fra artikkelen, ettersom Forbrukertilsynets advarsel kun dreide seg om kortavgiftene og rabattene. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.