– At Forbrukertilsynet skal gå inn å si noe om hvordan man beskriver tørke, flom og klimaendringer, for å skjerme barn for det, det er problematisk, og jeg kan ikke forstå at Forbrukertilsynet skal blande seg inn i det, sier Sindre Beyer, daglig leder i Try råd til DN.

Try råd står bak Norsk Vind as' reklamekampanje «Klokka tikker mot 2030», som tar til orde for at utbygging av vindkraft er nødvendig om man skal kutte klimautslippene tilstrekkelig frem mot år 2030.

Forbrukertilsynet har mottatt 175 klager og 50 tips om reklamekampanjen, som de behandlet i et møte 29. januar i år. Under møtet kom det frem at Forbrukertilsynet anser reklamen som egnet til å skape frykt hos barn, og at den sånn sett bryter med Markedsføringsloven.

Try råd-sjef Sindre Beyer (til venstre), her med partner Torgeir Micaelsen.
Try råd-sjef Sindre Beyer (til venstre), her med partner Torgeir Micaelsen. (Foto: Gunnar Lier)

I den heter det at reklamer bryter med god markedsføringsskikk dersom de «bruker skremmende virkemidler eller er egnet til å skape frykt eller angst» hos barn.

– Problematisk

I referatet fra møtet, som er utarbeidet av Forbrukertilsynet selv, fastslår tilsynet at visning av reklamefilmen må begrenses slik at barn i mindre grad vil være eksponert for den. Blant annet foreslår de å begrense visning av reklamefilmen til etter klokken 21.00 på tv, samt at den ikke vises på kinofilmer med aldersgrense under 15 år.

Beyer lar seg provosere av dette, og viser blant annet til at det på Facebook har foregått en mobilisering blant motstandere av vindmøller for å få folk til å sende inn klager til Forbrukertilsynet.

– Det er en ganske dramatisk regulering av ytringsfriheten, som bør være gjenstand for debatt, og ikke et resultat av at Forbrukertilsynet er påvirket av en Facebook-aksjon.

Direktør i Forbrukertilsynet Elisabeth Lier Haugseth avviser overfor DN at de har latt seg påvirke av en Facebook-aksjon.

Elisabeth Lier Haugseth, Forbrukertilsynet.
Elisabeth Lier Haugseth, Forbrukertilsynet. (Foto: Terje Bendiksby)

– Det stemmer at vi har mottatt mange henvendelser. Det kan godt hende at det kommer av mobilisering, men det er ikke noe vi tar stilling til. Vi tar stilling til hvorvidt det er deler av kampanjen som kan være skremmende for barn, sier hun.

– Overreagerer

– Her synes jeg man på en eller annen merkelig måte har overreagert med utgangspunkt i stikkordet klimaangst. Det er jo helt klart at temaet har nådd yngre barn lenger enn noen gang på grunn av Greta Thunberg. Man har søsken som har gått i skolestreik på fredager og hatt diskusjoner i hjemmet. Dette ligger nesten på grensen til å lage et tabu ut av å snakke om klima med barn, sier psykolog Magne Raundalen.

Han er blant annet tilknyttet klinikk for krisepsykologi, og har flere tiår jobbet med barn i truede situasjoner.

Raundalen har sett reklamevideoen til Norsk Vind, og er ikke enig i at den er egnet til å skremme barn.

– Det er klart at det kan lages skremmende filmscener. La oss si at man hadde bestemt seg for å lage en informasjonsvideo om terror, da ville det være uakseptabelt å vise et klipp av halshugging, men her er det ikke noe som nærmer seg å vise noe barn ikke er kjent med allerede.

Han stiller seg derfor uforstående til Forbrukertilsynets vurdering.

– Vi abdiserer som voksne om vi tror vi kan løse problemet for barna våre ved å angripe en markedsføringsstrategi.

– Helhetlig vurdering

Haugseth fra Forbrukertilsynet forteller at de står ved vurderingen av reklamekampanjen, til tross for Raundalens kritikk.

– Klima og bærekraft er temaer som engasjerer befolkningen veldig. Da har annonsører et særlig krav til å opptre ryddig, og ikke spille på folks følelser og frykt for fremtiden, sier hun, og legger til:

– Man kan spille på frykt selv om man viser frem fakta. Det er jo ikke noe motstridende. Vår vurdering har gått på hvordan man har sammenstilt og presentert de utfordringene man har på klima i dag.

Hun vil ikke gå inn i argumentasjonen til Raundalen.

– Forbrukertilsynet har gjort en helhetlig vurdering av reklamekampanjen, og kommet frem til at den er egnet til å skremme barn. Vurderingen er blant annet basert på tidligere praksis.

Hun forteller imidlertid at vedtaket fra Forbrukertilsynet ikke vil få praktiske konsekvenser, da reklamekampanjen uansett er over.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.