DN skrev i forrige uke at pr-rådgiver Jarle Aabø hadde kjøpt domenene eivindtrædal.no og eivindtredal.no før valgkampen i 2018.

Nå har Aabø gitt fra seg domenet, men til en annen Eivind Trædal enn MDG-politikeren Eivind Trædal.

Aabø står bak nettstedet Ja til bilen i Oslo, med en tilhørende Facebook-gruppe som har mer enn 23.000 følgere. Innholdet i de 200 nyhetssakene som er publisert kretser i stor grad omkring miljø- og samferdselspolitikken i Oslo, hvor MDG har ansvarlig byråd.

Aabø forklarte i en epost at han hadde sikret webadressene «i forbindelse med et mulig prosjekt planlagt gjennomført i løpet av valgkampen».

MDG-politiker og samfunnsdebattant Eivind Trædal (33) var kritisk til navnekjøpet og varslet at han trolig kom til å klage Aabøs domenekjøp inn til Domeneklagenemnda.

Daglig leder Hilde Thunem i Norid, som driver registeret for norske domener, forklarte at man kan bli dømt til å gi fra seg et domene dersom man har «tatt et navn andre har rettigheter på» og bruker det i «ond tro».

Ga domenet til en annen Eivind Trædal

Fredag fikk it-prosjektleder Eivind Trædal (42) en telefon fra Aabø hvor han tilbød seg å overføre eierskapet over domenene til ham.

– Han forklarte meg hvem han var og hva situasjonene var. Han sa han gjerne ville overføre domenet til riktig eier, men han ville tilby det til meg først, sier it-Trædal.

Trædal sa ja, før han tok en ny telefon:

– Jeg kontaktet Eivind (MDG-Trædal journ.anm.) umiddelbart etterpå. Dette er en sak som har berørt den andre Eivind direkte. Jeg ville vite hva han syntes om det.

Når DN ringer, sitter de to Trædal-ene på kafé sammen.

– Vi har akkurat fått avklart at vi skal bruke domenet til noe positivt. Gjerne informere om miljøtiltak. Men vi ber om innspill til hva vi kan bruke det til, sier MDG-Trædal.

– Tror du han gikk til den andre Trædal for å slippe å gi det til deg?

Medierådgiver Jarle Aabø ---
Medierådgiver Jarle Aabø ---

– Det kan jeg ikke vite, men jeg antar det. Jeg syntes uansett at det var skvært. For det var også uredelig å registrere navnet hans.

Jarle Aabø avviser at han ga navnet til it-Trædal for å slippe å gi det til MDG-Trædal:

– Nei, det hadde ikke noe med det å gjøre. Vi overdro eierretten til Eivind Trædal (it-prosjektlederen journ.anm.) etter hans eget ønske som han uttrykte skriftlig til oss. Vi var kjent med at det fantes to Eivind Trædal allerede i november da vi registrerte domenene.

Forvekslet i åtte år

De to Trædal-ene er fra henholdsvis Aust- og Vest-Agder og har jevnlig blitt forvekslet siden 2011, da Maria Amelie-saken skjøv MDG-Trædal ut i offentligheten som Amelies daværende kjæreste. En av journalistene bak denne saken ringte senest forrige onsdag feil Trædal for å få en kommentar til den første saken om domenestriden.

– I det store og hele oppleves det som uproblematisk å hete Eivind Trædal, sier it-Trædal.

Før han legger til:

– Periodevis er det litt krevende. Det er rart å få tonnevis av sms-er der man gratulerer eller dømmer et barn.

Kommentaren er en henvisning til tilbakemeldingene som fulgte nyheten om at MDG-Trædal og ektefellen Lan Marie Nguyen Berg ventet barn.

Noen henvendelser er mer rare enn ubehagelige.

– Jeg er blitt oppringt av en mann som hadde funnet ut at etter neste stortingsvalget ville MDG lede landet, og i den forbindelse vil han bli oppringt, fordi han hadde løsningen på miljøproblemet. Denne løsningen sto i skriften. Men jeg får jo bare en brøkdel av henvendelsene den andre Eivind får, forteller it-Trædal.

Aabø: Fin avslutning

Jarle Aabø bekrefter at domenene er overført, noe som også går frem av domenesidene til Norid.

– Det ble effektuert mandag, sier Aabø.

Og legger til:

– Det er veldig positivt å høre. Da ble det jo en veldig fin avslutning på det som var et pr-stunt og en fillesak.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.