– Han blir verdensmester i friidrett, som er gigantisk på verdensbasis. Dermed har han også hele verden som mulighetsområde. Her vil store internasjonale firmaer og verdensledende merkevarer melde seg på, sier tidligere sponsorsjef Jacob Lund i DNB.
Onsdag kveld parkerte Karsten Warholm resten av verdenseliten og løp inn til VM-gull på 400 meter hekk under friidretts-VM i London. Tiden 48.35 var rett bak hans personlige rekord satt på Bislett tidligere i år.
Seieren sender Ulsteinvik-guttens markedsverdi rett til værs.
– Han har nå åpnet porten til himmelen rent økonomisk. Hvis han gjør ting riktig med tanke på å forhandle sponsoravtaler, ta seg tid og vurdere markedet, så ligger det millioner i vente, sier Lund.
Warholm hadde i fjor en inntekt på 47.008 kroner.
Over 1,1 millioner nordmenn så bragden på norsk tv alene, opplyser analysesjef Kristian Tolonen i NRK.
–Det er helt enorme tall. Norge har en ny friidrettshelt her, slår han fast.
– Kan bli større en Thorkildsen
Jacob Lund jobbet i flere år tett med en annen norsk friidrettshelt, spydkaster Andreas Thorkildsen.
Han sammenligner interessen Warholm nå vil møte med den enorme sponsorøkningen Thorkildsen opplevde etter sitt første OL-gull i Aten i 2004.
– Thorkildsen hadde en personlig avtale med DNB på 900.000 kroner i året alene. I tillegg gjorde han millionbeløp hvert år fra en kinesisk klesleverandør, som bare var én av sponsorene han hadde, sier Lund.
Han tror Warholm kan bli enda større enn det Thorkildsen var.
– Med all respekt til Andreas, så er 400 meter hekk mer spektakulært enn spydkasting.
I tillegg til at dette vil øke Warholms sponsorinntekter, tror Lund det kan hjelpe Friidrettsforbundet med å bli mer attraktive for en ny hovedsponsor.
Det er president Ketil Tømmernes i Friidrettsforbundet helt enig med han i.
— Det er klart at en VM-seier betyr at vi viser vårt potensiale, og hvordan vi kan fremstå som samarbeidspartner. Vi har mange gode utøvere, og Warholm er inne i sin andre sesong som senior, så over lang tid vil norsk friidrett være aktuelt for mange som ønsker å samarbeide med oss, sier Tømmernes til DN.
Han ønsker ikke å spekulere i hvor mye penger som kan ligge i dette for Warholm, men påpeker at det er klart at en VM-seier vekker stor interesse rundt han, også fra internasjonale aktører.
— Han har potensiale til å bli et av de store navnene i internasjonal friidrett.
— Vil VM-seieren påvirke tilskuddet Warholm får fra dere per i dag på noen måte?
— Vi finansierer driften til Warholm og treneren, i samarbeid med andre. Når vi nå lager en plan for videre drift kan vi ta en større andel av dette, samtidig som vi skal investere i nye talenter. Vi tar en stor del av kaken, og investerer videre i hans sportslige opplegg og trenerens lønn, sier Tømmernes.
Og legger til:
— Han har veldig gode kort på hånden når vi nå skal sette oss ned og planlegge videre.
– Ikke rukket å gå gjennom alt
DN har vært i kontakt med Warholms mor og manager i London, Kristine Gølin Haddal. Hun er forberedt på den massive interesseveksten sønnen hennes nå vil få.
– Verdien øker, det gjør den helt klart. Det som skjedde i går får et stort utslag på verdien til Karsten som idrettsutøver. Det må vi ta innover oss, sier hun.
Team Warholm har foreløpig ikke hatt tid til å gå gjennom alle tilbakemeldingene i de hektiske timene etter at sønnen passerte målstreken på Queen Elizabeth Olympic Park onsdag kveld.
På spørsmål om hun allerede har mottatt henvendelser fra interesserte sponsorer, svarer hun slik:
– Jeg har ikke rukket å gå gjennom alt ennå, for å si det sånn.
Gølin Haddal sier at hun og sønnen vil bruke tiden fornuftig, og sette seg ned med potensielle sponsorkandidater i løpet av høsten.
– Vi forhaster ikke oss på den siden. Sponsoravtaler er ikke nødvendigvis det første vi setter oss ned med, men vi regner med å ta tak i det i løpet av september-oktober. Vi bruker alltid god tid på å velge hvem vi vil samarbeide med. Han har mange gode sponsorer som har vært med i lang tid, og så får vi vurdere om det er noen nye det er aktuelt å inngå avtaler med, sier hun.
Fra før er 21-åringen sponset av sportsgiganten Nike, Sparebanken Møre, Ulstein Bil, Jobzone Norge, Polarbad Vest og vakuumtoalett-produsenten Jets Vacuum.
– Hele pakken er attraktiv
Siviløkonom Hans Mathias Thjømøe har forsket og undervist om sponsing i mange år, og er ikke i tvil om at sponsorverdien har økt kraftig etter gårsdagens eksponering. Hvor mye Warholms verdi har økt er derimot umulig å gjette, mener han.
– Sponsorverdien avhenger først og fremst av eksponering – hvor mange ganger og hvor man blir eksponert. Warholms eksponering i går kveld var toppen av kransekaken. Eksponeringen er så god at han kunne oppført seg som en drittsekk, og verdien av den ville kun sunket litt, men ikke mye, sier Thjømøe.
Og fortsetter:
– Sukkeret på toppen er at Warholm fremstår som en sympatisk type, som kan å snakke med pressen, og som ikke dummer seg ut eller skylder på andre hvis det skulle gå dårlig. Også ser han bra ut, det er òg viktig for sponsorverdien, sier Tjømøe.
At friidrett har et begrenset kjernepublikum – sammenlignet med fotball – begrenser derimot verdiøkningen, mener han.
Han mener Warholm kan sammenlignes med det norske alpinlandslaget.
– De er i sympatiske idrettsutøvere i verdensklassen. Det ser ut til at Warholm er samme type, og han kommer til å vinne mer. Hele pakken er attraktiv, og det er det mange som vil assosieres med, sier Thjømøe.
Tjente 185.000 på Diamond League
VM-gullet er ikke første gang publisiteten rundt Warholm har fått et løft i løpet av året.
I juni satt 21-åringen ny norsk rekord i samme øvelse han nå er verdensmester i under Diamond Leauge-løpene på Bislett. Han dro fra stevnet med to gullmedaljer i lommen – og 185.000 kroner bare i premiepenger, ifølge VG.
Sportsforsker og professor i samfunnsøkonomi Harry Arne Solberg ved NTNU forteller at utøverne i friidrett får en langt større andel av inntektene selv enn i blant annet langrenn og skiskyting, hvor en større andel av inntektene går gjennom forbundene.
—Eksempelvis startpengene de får for å stille opp på Diamond League-stevnene. I friidrett er det de lokale arrangørene som bestemmer hvem som får delta på stevnene, men da må de betale for å få de mest populære. I langrenn og skiskyting er det de nasjonale forbundene som bestemmer hvem som får delta, sier Solberg.
Han mener det Usain Bolt etterlater et vakum når nå legger opp, og at det kan skape rom for nye utøvere - gitt at de har den rette «X-faktoren»
— De sloss jo med andre idretter om oppmerksomhet, og de trenger stjernene.Uten dem er det langt vanskeligere å trekke publikum. Så kan en bare spekulere om Warholm blir en av de som kan fylle det rommet etter Bolt. Bildet som ble tatt av han like etter målpassering var kanskje en god start, sier Solberg.
Anbefaler å sponse friidrettsutøvere
Daglig leder Vegard Arntsen i Sponsor Insight forteller at friidrett mottar rundt 5-10 prosent av det langrenn mottar i sponsorpenger i Norge. Nå pleier han å trekke frem friidrettsutøvere som en spennende sponsormulighet, på grunn av flere spennende profiler i tillegg til Warholm, som Ingebrigtsen-brødrene, Amalie Iuel, og Isabel Pedersen.
— Friidrett ligger nok like under det vi kaller «de fire store» i norsk idrett - Skiskyting, langrenn, håndball og fotball. De har hatt et generasjonsbytte, og kan få en ny vår. Det florerer ikke med sponsorer rundt dem nå, så det er veldig god timing å bli sponsor for disse, sier Arntsen.(Vilkår)