Det norske reklamekonsernet Try, med Kjetil Try i spissen, skal samarbeide med den globale reklame- og mediebyrågruppen GroupM om et nytt mediebyrå i Norge.

Byrået får navnet Try Opt, og bygger på Trys eksisterende virksomhet Opt, som driver med såkalt performance-markedsføring og har 30 ansatte.

Performancemarkedsføring er en fellesbetegnelse på markedsføring som gjerne bruker automatiserte prosesser som Google AdWords og Facebook, og der resultatene av kampanjene – performance – kan måles kontinuerlig.

Try hele veien

Try skal fortsatt Try Opt 100 prosent, men selskapet skal samarbeide tett med GroupM, som tidligere har vært en konkurrent innenfor digitale oppdrag.

– De blir en støttespiller for oss på de tjenestene vi ikke har i huset i dag. Det nye er at Opt vil utvikle seg fra bare å være et digitalt mediebyrå, til å være et byrå som også behersker tv-reklame, radio, utendørsreklame og så videre. GroupM har all den kompetansen og menneskene som trengs og vil være vår partner i forhold til kunder som har et behov som er bredere enn bare det digitale, sier Kjetil Try.

– Men er det egentlig dekning for å kalle dette et «nytt» mediebyrå?

– Ja, forsåvidt, det er jo nytt i den forstand at det kommer inn en ny samarbeidspartner og at Opt utvider tjenestespekteret, sier Try.

– Gjennom dette samarbeidet vil vi fortsette å utfordre den tradisjonelle oppfattelsen av mediebyråer, det er viktig og riktig, da morgendagens vinnere er de som nettopp tør å gjøre dette», sier Martin Bentzen, administrerende direktør i GroupM.

Jan Morten Drange er leder i annonsørforeningen Anfo.
Jan Morten Drange er leder i annonsørforeningen Anfo. (Foto: Hanna Kristin Hjardar)

Ønsker velkommen

Satsingen skjer i samarbeid med det globale kommunikasjonsbyrånettverket WPP og GroupM, og kommer kort tid etter at WPP-rival Dentsu Aegis under Paal Fures ledelse kjøpte opp mediebyrået Red i Norge.

Jan Morten Drange, direktør i Annonsørforeningen Anfo, ønsker den nye aktøren velkommen i det han beskriver som et marked preget av relativt få større aktører.

– Har det vært for få mediebyråer og for lite konkurranse i det norske markedet?

– Når vi applauderer økt konkurranse sier vi jo ganske tydelig at vi gjerne ser at vi får flere konkurrenter inn i markedet. Det er jo for så vidt nok mediebyråer. Men, med to og tre mediebyråer i hver gruppering – eksempelvis Dentsu Aegis, GroupM og så videre – er konkurransen i markedet egentlig ganske begrenset. Derfor synes vi det er bra med en «ny» aktør som dette, skriver Drange i en epost.

Gjennom Dentsus oppkjøp av konkurrenten Red, ble det skapt en norsk mediebyrågruppe med 3,7 milliarder i brutto omsetning. Overtagelsen ble meldt inn til Konkurransetilsynet, som godkjente oppkjøpet.

– Slik du ser det, var Dentsu Aegis’ oppkjøp av Red bra, eller var det en uheldig innsnevring av konkurransen om å levere mediebyråtjenester?

– Jeg og flere med meg satt stor pris på Red som et uavhengig norsk selskap. Ikke nødvendigvis fordi de var norske, mer fordi de var uavhengige uten tilknytninger til store internasjonale børsnoterte selskap. Nå er de en del av Dentsu Aegis. Slik er bransjen og slik er vår verden. Fra vårt ståsted, hvor konkurranse er viktig, synes vi det er uheldig når noen av aktørene på gruppenivå blir for dominerende, skriver Jan Morten Drange.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

- Det har ikke jeg fått med meg!
DN serverte børsverdi-nyhet til avtroppende NHO-sjef Kristin Skogen Lund
02:23
Publisert: