– Vy har kommet i en svært vanskelig situasjon når den store virksomheten NSB har skiftet navn til det samme som dem. Det gjør det krevende for min klient å drive under samme navn som tidligere. De er kommet i en svært lei skvis påført av et stort statlig selskap, sier advokat Christian Henrik Prahl Reusch i advokatfirmaet Simonsen Vogt Wiig.

Tidligere i år skiftet det statlige NSB til Vy i en prosess som vil koste opp mot 280 millioner kroner. Nå havner det mye omtalte navnebyttet i Oslo tingrett. Det lille kommunikasjonsbyrået Vy Communication har gått til sak mot toggiganten for krenkelse av selskapets varemerke og krever erstatning.

Vil ha kompensasjon

– Vi krever kompensasjon for ulempene vi er påført og for «rebranding» av selskapet. Hvor mye dette er snakk om vil vi ikke gå i detaljer foreløpig, sier Reusch.

– Hvordan har dialogen med Vy vært?

– Det vil jeg ikke si noe detaljert om, men det ligger i kortene at partene ikke har kommet til enighet.

Reusch forteller at navnebyttet har skapt forvirring for kundene.

– Vy har tydelig opplevd hvordan navneskiftet forvirrer kunder og potensielle kunder. Vi mottar telefoner og eposter fra folk som tror de kontakter NSB/VY, sier han.

Kommunikasjonsbyrået retter seg mot eiendomsbransjen og har blant annet Ferd, Krogsveen, Obos og Snøhetta på kundelisten. I 2018 hadde det en omsetning på 24 millioner kroner og et driftsresultat på 4,3 millioner kroner. Til sammenligning hadde transportselskapet en omsetning på 8,1 milliarder kroner i fjor.

Brudd på god forretningsskikk

Daglig leder Fredrik Rommen i Vy Communication vil ikke kommentere saken. Tidligere i år fortalte han til ABC Nyheter at de ikke hadde blitt kontaktet før navnebyttet. Vy forklarte at de ikke hadde gjort det fordi selskapet ikke var varemerkeregistrert.

– Ved denne varemerkesøknaden krenker NSB de etablerte rettighetene Vy Communication har til navnet Vy. Vi anser dette som et klart brudd på god forretningsskikk næringsdrivende imellom, sa Rommen til TV 2.

Pressesjef Åge-Christoffer Lundeby i Vy vil ikke kommentere saken.

– Vi ønsker ikke noe partsinnlegg i denne saken, sier han.

Saken er berammet over tre dager i Oslo tingrett mellom 10. og 12. desember.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.