– Det er foreløpig ingen klare tegn til at mannen bak massakren på et utested i Orlando ble styrt av andre personer i utlandet eller utførte angrepet som ledd i en større plan, sier Obama.

Han understreker imidlertid at etterforskningen fortsatt er i en tidlig fase.

Omar Mateen (29) synes å ha fått «flere typer ekstremistisk informasjon» på nettet, ifølge presidenten.

49 mennesker ble drept da Mateen angrep nattklubben Pulse i Orlando natt til søndag.

– Ikke demoniser!

Både Hillary Clinton og utenriksminister John Kerry framholder at dette ikke er tiden for å anklage en hel gruppe mennesker eller en spesifikk religion.

– Vi kan ikke demonisere, være demagogiske og erklære krig mot en hel religion. Hat er ikke svaret på hat, skriver Clinton, som etter alt å dømme blir Demokratenes presidentkandidat, på Twitter.

Kerry understreker også at dette er tiden da USA må holde fast på sine verdier etter det han omtaler som en handling «fylt av hat og et ønske om å skape frykt».

– Vil kjempe videre

– Vi vil fortsette å kjempe for våre verdier. Vi vil forsøke å få hatet til å forsvinne, sier Kerry i en uttalelse som er langt ut på Twitter av det amerikanske utenriksdepartementet.

Også han tar avstand fra å anklage muslimer generelt.

– Det verste vi kan gjøre er å anklage en gruppe eller en religion, og bidra til en form for sekterisme, noe som ikke er en del av vårt lands verdier, sier Kerry, som også lover å fortsette kampen mot IS og andre «terrorgrupper».

Den ytterliggående islamistgruppa IS har hevdet at Mateen var en av gruppens krigere, og 29-åringen selv ringte til nødnummeret 911 og erklærte troskap til IS midt under angrepet. (©NTB)

 

Følg markedene med DN Investor

Les også:

Microsoft kjøper LinkedIn  

Sverdrup-plattformen igangsatt før tiden  

Oljeverdier for 400 milliarder borte på to år

Verdens antatt tryggeste investeringer har aldri vært dyrere

Se DNtv:

Det Norske kjøper BP norge for 10,8 milliarder
01:14 Min
Publisert:
 

Hør siste episode av DNs podkast «Finansredaksjonen»:

Er Vipps egentlig så revolusjonerende? Hvilke biler kjører vi om ti år? Og er det virkelig bråstopp i næringseiendom?

 

DN Ekspress er et nyhetsbrev fra Dagens Næringsliv. Tips en venn om å få DN Ekspress rett i innboksen din til morgenkaffen eller bussturen, alle kan registrere seg her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.