De amerikanske aksjemarkedene falt bratt onsdag kveldder alle de tre toneangivende indeksene faller mer enn fem prosent.

- Tillitskrisen er tilbake på førstesiden. Vi trenger noe positivt som kan endre investorenes innstilling, sier toppsjef Todd Morgan i Bel Air Investment Advisors til CNN Money.

Dow Jones-indeksen falt under 8.000 poeng for første gang siden mars 2003.

Og det er fortsatt bekymringer knyttet til en eventuell redningspakke til den amerikanske bilindustrien som trakk markedene ned. De tre amerikanske bilgigantene GM, Ford og Chrysler ønsker et lån på 25 milliarder dollar for å komme seg gjennom krisen, og for å redde arbeidsplassene til de rundt to millioner arbeidstagerne som arbeider direkte eller indirekte i bilindustrien.

Men redningspakken møter sterk motbør fra politisk hold. De tre bilkonsernene møtte igjen i Kongressen i dag for å tale sin sak, men fikk isteden sterk kritikk for måten de har drevet virksomhetene sine på.

Les også: Trøbbel for bilpakken

De fleste analytikere mener det vil være en skandale dersom én eller flere av bilgigantene slås konkurs, og spår at det vil få dramatiske ringvirkninger på resten av økonomien. Blant annet vil det slå hardt inn på den allerede sterkt oppadgående arbeidsledigheten i verdens største økonomi.

Ford-aksjen falt 25 prosent, mens GM-aksjen endte ned 12 prosent.

Makroskuffelser i kø
Men det er ikke bare bilindustrien som tynget indeksene. Uttalelser fra visesentralbanksjef Donald Kohn om at han tror på et par kvartaler til med negativ vekst bidro også til fallet.

Les også: Tror resesjonen vil vare

I tillegg viser ferske tall for den amerikanske konsumprisindeksen tidenes prisfall, blant annet drevet av et fall på 8,6 prosent i energikostnadene. Fallet er bare nok et nøkkeltall som viser hvor dårlig helsesituasjonen til den amerikanske økonomien er.

Les også: Tidenes prisfall i USA

- Mens myndighetene prøver å finne måter å stimulere økonomien på vil opprettholdt deflasjon være en bekymring ettersom forbrukerne venter med kjøp i håp om at prisene vil bli lavere senere, sier Jeffrey Coons som er med å lede Manning & Napier Advisors til Bloomberg News.

- Den globale svekkelsen i økonomien påvriker både inflasjonen og selskapenes inntjening, påpeker Coons.

Som ventet viste tall fra USA energidepartement at oljelagrene fortsetter å stige. Tallene hadde umiddelbart liten effekt på råoljeprisen.

Les også: Fullere oljelagre

De amerikanske børsene endte slik: