– Det har vært investert mye med hjertet når det gjelder Bagatelle, så dette er veldig trist, skriver milliardær Christen Sveaas i en epost til DN.

Nylig leverte gourmetrestauranten i Bygdøy allé på Oslo vest sitt sjette regnskap på rad med underskudd. Bagatelle har de siste årene tapt mer enn ti millioner kroner hvert år, og underskuddet har flere ganger vært større enn omsetningen. I dag stenger restauranten som var den første i Norge med to stjerner i den prestisjetunge Michelin-guiden.

– Vi har tapt noen titall millioner de siste årene og må bare ta inn over oss at dette har vi ikke fått til, konstaterer Christen Sveaas, som eier Bagatelle gjennom sitt investeringsselskap Kistefos.

EIER OG STAMGJEST. – Både Kistefos og jeg besøker Bagatelle ofte i forretningsmessig og privat sammenheng, sier Christen Sveaas.
EIER OG STAMGJEST. – Både Kistefos og jeg besøker Bagatelle ofte i forretningsmessig og privat sammenheng, sier Christen Sveaas. (Foto: Dagens Næringsliv)
Sveaas har tilsammen tapt over 44 millioner kroner på driften av gourmetrestauranten i Bygdøy allé siden han gikk inn og reddet stamstedet etter store tap i 1996. I tillegg kommer eventuelle tap for i år. Bare syv av 18 driftsår under Christen Sveaas’ eierskap har gått i pluss.

– Vi må dessverre konstatere at besøket er dårlig, vi vet ikke helt hvorfor, men det er et faktum. Noen får det til og noen ikke. Vi fikk det ikke til.

Etter uoverensstemmelser med Sveaas sa Eyvind Hellstrøm opp jobben som kjøkkensjef i desember 2009. Med ham ut dørene fulgte alle de ansatte, og Bagatelle holdt deretter stengt i hele 2010.

Hellstrøm ikke overrasket

– Restauranten var vel egentlig over i 2009. Jeg er ikke overrasket. Det er overraskende at de har holdt på så lenge som de har, det er grenser for hvor mange millioner selv en milliardær vil tape, sier Hellstrøm.

IKKE OVERRASKET. Eyvind Hellstrøm.
IKKE OVERRASKET. Eyvind Hellstrøm. (Foto: Stian Broch)
Hellstrøm overtok selv restauranten i 1982, og kapret fire år senere den første Michelin-stjernen. I 1993 fikk Bagatelle to Michelin-stjerner som eneste norske restaurant. Nå hylles Hellstrøm av sin tidligere arbeidsgiver, Christen Sveaas.

– Det må fremheves at Bagatelles sjefkokk gjennom mange år, Eyvind Hellstrøm, har vært den mest betydningsfulle gastronom og chef Norge noensinne har hatt, sier Sveaas.

Hellstrøm ønsker ikke å kommentere rosen fra Sveaas.

Daglig leder Robert Lie forteller at høye kostnader og for få gjester er årsaken til at Bagatelle nå legger ned.

– Det er ikke noe alternativ å senke kvaliteten eller kutte personalet, da velger vi heller å lukke dørene for normal restaurantdrift, sier Lie.

Lille B fortsetter

Styret i Bagatelle har besluttet å beholde restaurantens lillesøster, brasseriet og vinbaren Lille B, som deler en av landets beste vinkjellere med hovedrestauranten.

– Nå ønsker vi å satse på Lille B, som har vært en stor suksess siden vi åpnet. Både til lunsj og middag er det fulle hus, og derfor vil vi utvikle det konseptet. Vinene i vinkjelleren vår er tilgjengelig for våre gjester på Lille B, lokalene til Bagatelle ønsker vi å bruke til eventuelle grupper og tilstelninger med Lille Bs matkonsept, sier Lie.

Ifjor fikk Bagatelle et underskudd på 10,9 millioner kroner før skatt, mot et underskudd på 9,9 millioner kroner året før.

– Isolert sett hadde vi flere gjester ifjor enn i 2012, men driftskostnadene er for store til tross for økt belegg, så vi har rett og slett ikke samvittighet til å drive med sånne tall lenger. Det er ledelsen på Bagatelle sammen med styret som har tatt avgjørelsen, sier Lie.

Han sier at alle som har booket bord på Bagatelle fremover vil bli kontaktet og få tilbud om å spise på Lille B i stedet. Bagatelle og Lille B fikk i april 2013 ny ledelse og ny kjøkkensjef. Samtidig dreide kjøkkenet profilen i en norsk og nordisk retning.

– Det er mange aktører som satser på tilsvarende konsept i Oslo, så det er knallhardt, sier Lie.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.