Etter at rapporten ble lagt frem mandag, har den politiske ledelsen i Landbruks- og matdepartementet gjentatte ganger avvist at det er behov for en konsekvensutredning av strukturendringer i landbruket på bakgrunn av faren for resistensutvikling. Det er stikk i strid med konklusjonene i rapporten.

– Dette rådet må hun følge, ellers er hun ikke verdig til å være minister. Dette er et av de aller viktigste helseproblemene i verden, det er en «tikkende bombe», sier Berild til Nationen.

Overfor avisen betegner han antibiotikaresistens som et politisk problem, men advarer mot at politisk synsing går på bekostning av faglig kunnskap. Berild sier føre var-prinsippet bør være gjeldende i kampen mot antibiotikaresistens, og mener Listhaug taler mot bedre vitende når hun sier at størrelsen på gårdsbrukene ikke har sammenheng med antibiotikabruk.

– Det sier seg selv – jo flere dyr og jo tettere dyrene står sammen, desto mer smitter de hverandre, og desto større blir behovet for antibiotika. Og mer antibiotika gir mer resistens. Det er krystallklart, sier Berild, som selv er bonde i Elverum. (©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.