Kaffekjeden Fika vil slå Starbucks på Manhattan. Svenske Lars Åkerlund og Håkan Mårtenssons åpner sin tiende kafé i New York.

I september skal de svenske gründerne bak Fika åpne ytterligere fem kaffebarer på Manhattan i New York. Innen mars skal kjeden vokse til 20 kaffebarer. Målet er totalt 50 i løpet av de neste fem årene.

– Nu kör vi som ville h******! sier Lars Åkerlund, som grunnla kjeden i 2006.

I dag står 120 ansatte på lønningslisten.

Når den tiende kaffebaren åpner til helgen, vil Fika – ifølge svenskene – være New Yorks største privateide kaffekjede.

VERDENSMESTER. Håkan Mårtensson er tidligere gull­vinner i Konditor-OL. Men amerikanerne nøyer seg ikke alltid med små sjokolade­perler, noe denne 100 kilo tunge sjokoladedinosauren vitner om. Foto:
VERDENSMESTER. Håkan Mårtensson er tidligere gull­vinner i Konditor-OL. Men amerikanerne nøyer seg ikke alltid med små sjokolade­perler, noe denne 100 kilo tunge sjokoladedinosauren vitner om. Foto: (Foto: Ørjan F. Ellingvåg)
Børsnoterte Starbucks, med en markedsverdi på 360 milliarder kroner, har ifølge egen hjemmeside 50 utsalg på Manhattan.

Flaggskip på hjørnet

Kvalitetskaffe, svenske delikatesser og konfekt i verdensklasse er hemmeligheten bak Fika i New York.

Åkerlund og daværende makker David Johansson åpnet den første Fika-kafeen ved Central Park for åtte år siden. Målet var å vokse.

– Jeg hadde 248 dollar på kontoen dagen før vi åpnet. Jeg tok ut 240 dollar for å handle melk. Jeg jobbet det jeg maktet i et par år for å spare opp penger for å åpne kafeen på Park Avenue – så den tredje, så den fjerde, så den femte. Siden har det gått slag i slag, sier Åkerlund.

Flaggskipet skal bli hjørne­lokalet på 4 World Trade Center, som åpner i mars. Husleien er 180.000 kroner i måneden.

– Det må være verdens mest attraktive hjørnelokale. 50 millioner fotgjengere kommer til å passere i løpet av et år. Det jobber hundretusenvis i om­­­­rådet. Det er uteservering med utsikt over 11. september-minnesmerket, sier Åkerlund.

Går for verdenstoppen

Fika-kafeene ligger i noen av de beste nabolagene på Manhattan. I trekanten sørvest for Canal Street – TriBeCa – er musikerparet Beyoncé og Jay-Z naboer. Skuespillerne Jennifer Connoly og Jason Biggs er stamgjester på kafeen, ifølge svenskene.

– Vi vil være den mest eksklusive kaffekjeden på Manhattan. Da kan vi ikke ligge i en billig sidegate. Vi skal være unike, og ha verdens beste kaffe, verdens beste sjokolade, verdens beste bakverk – koste hva det koste vil, sier Åkerlund.

Håkan Mårtensson sluttet seg til Fika-gjengen i 2009, etter å ha konkurrert for det svenske kokkelandslaget i en årrekke. Han er tidligere gullvinner i Konditor-OL. På konditorverkstedet hans står gigantiske sjokoladefigurer på rekke og rad, deriblant en dinosaur i hoftehøyde.

– Det går nok med rundt 100 kilo sjokolade bare på den. Amerikanerne elsker sånt, sier Mårtensson.

Foreløpig holder Fika-gjengen blikket festet på USA, men utelukker ikke en global ekspansjon en gang i fremtiden – ikke minst nå som amerikanske Starbucks forsøker å få fotfeste i Skandinavia.

– Verdens beste espressobarer ligger i Oslo og Stockholm. Men likevel vil folk gå på Starbucks. Hvordan er det mulig? spør Lars Åkerlund.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.