Vitenskapskapskomiteen for mattrygghet (VKM) er bedt om å gjennomføre risikovurderingene.

Antibiotikaresistens er et økende problem over hele verden. For å bekjempe bakterier som er resistente mot antibiotika, trengs mer kunnskap om hvordan resistens oppstår og smitter mellom mat, dyr og mennesker, mener Mattilsynet.

Derfor bestiller tilsynet nå tre risikovurderinger om antibiotikaresistens. Dette gjelder områdene resistente bakterier i matkjeden, resistens og kjæledyr samt resistens og dyrefôr.

Tiltak

For at Mattilsynet skal kunne iverksette riktige tiltak for å begrense utviklingen av antibiotikaresistente bakterier, er det viktig for tilsynet å vite mer om i hvilken grad dyr, mat og hele matproduksjonskjeden kan bidra til utvikling av resistente bakterier hos mennesker.

I den første vurderingen, resistente bakterier i matkjeden, stilles blant annet spørsmålet om i hvilken grad kjøtt vil kunne være smittekilde for mennesker, og hvor viktig maten vil være i den totale resistenspåvirkningen av folkehelsen.

Kjæledyr

I den andre vurderingen, resistens og kjæledyr, ønsker Mattilsynet å vite mer om hvilke bakterier som er mest aktuelle for overføring av resistens mellom kjæledyr og mennesker.

I Norge er det over en million hunder og katter, og antibiotika som gis kjæledyr, er ofte de samme som gis mennesker. Derfor ønsker Mattilsynet å vite mer om hvilken risiko som foreligger for direkte og indirekte overføring av resistens mellom kjæledyr og mennesker – og hvilke bakterier som er mest aktuelle for overføring av resistens mellom kjæledyr og mennesker.

Påvirker fremvekst

Det ønskes også vurderinger av resistens og dyrefôr. Såkalte koksidiostatika blir brukt i fôr til fjærfe over hele verden, også i Norge. Mattilsynet ønsker å vite mer om hvorvidt bruken av koksidiostatika, særlig narasin, kan påvirke fremveksten av resistens.

Tilsynet opplyser at vurderingene vil danne det faglige grunnlaget for arbeidet med antibiotikaresistens i årene fremover. Det er ventet at risikovurderingene vil overleveres til Mattilsynet i løpet av neste år.

Les også:
Asia i dag: Vulkanutbrudd kan utrydde Japan
Finanstilsynet la innsidesak i skuffen
Derfor lykkes enkelte gründere
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.