– Rosévin-elskere vær årvåkne!

Det er advarselen i den franske avisen La Parisien mandag i det som er blitt en stor vinskandale.

Ti millioner flasker av det man trodde var fransk rosévin, viser seg ifølge avisen egentlig å inneholde billig spansk vin. På flaskene er det blant annet etiketter med franske slott som produsentene bare har funnet på.

På mandag bekreftet Frankrikes svar på Forbrukertilsynet at 70.000 hektoliter spansk rosévin er blitt solgt som franske årganger i 2016 og 2017 av over hundre vinprodusenter.

Opptil 22 prosent av selskapene som ble kontrollert forsøkte å selge spansk vin som fransk. Enkelte løy rett ut og sa at vinen var fransk, mens andre var mer kreative og benyttet etiketter med ikke-eksisterende franske slott, eller de klistret på trikolore-flagg i blått, hvitt og rødt, skriver britiske The Guardian, som henviser til .

I andre tilfellet var vinens opprinnelsesland gjemt på baksiden av etikettene.

Nedslående nyhet

Mistanken om jukset fikk man allerede i 2015, noe som resulterte i en omfattende undersøkelse på flere nivåer av 743 vinprodusenter, importører, restauranter og distributører.

Undersøkelsen avdekket at mellom 15 og 22 prosent av virksomhetene hadde satt falske eller villedende etiketter på flaskene. Spansk rosévin skal ha blitt solgt i bulk, og prisen for denne er under halvparten av prisen for originalt fransk rosévin.

Vinjuks i Frankrike blir imidlertid ikke tatt lett på. Vinprodusentene som nå er avslørt i juks risikerer opptil to års fengsel.

Nyheten er nedslående for franske vinprodusenter som kjemper en hard kamp mot billig importert vin fra Spania.

-For dem som undrer seg over hvorfor vi demonstrerer og til alle som ikke bryr seg om vår oppfordring til protest. Forbrukere lukk opp øynene. Ti millioner flasker falsk rosévin fra Spania, sier talsperson Remi Dumas for vinprodusentene i Hérault-regionen ifølge BBC.(Vilkår)

Meretes utvalgte: Rosévinen som ikke finnes
Norge er et av svært få markeder som får inn denne rosévinen laget av dyrebare druer fra en legendarisk tysk vinmark.
01:31
Publisert: