– Kjenn på dette!

Skotten Frank McHardy stikker fingeren inn i en den blanke væsken som pipler ut av et lite rør. Det er nærmest en søt spritsmak. Alkoholmåleren viser at det er sterke saker. 64 prosent.

– Det er ikke noe som tilsier at vi ikke skal klare å lage verdens beste whisky i Egersund, smiler McHardy.

Skotten er en kjendis i whiskyens hjemland. Nå er han i Egersund for å hjelpe det lille bryggeriet Berentsens Brygghus med en storsatsing på whisky. Fra før er den lille byen sør i Rogaland mest kjent for det store verftet til Aker Solutions og for å ha en av de største fiskerihavnene i Norge.

Fra v. Jone Ellingsen, Frank McHardy, Ben Murphy, Harald Berentsen og Fred Berentsen. Destilleriet i Egersund skal også lage gin og akevitt.
Fra v. Jone Ellingsen, Frank McHardy, Ben Murphy, Harald Berentsen og Fred Berentsen. Destilleriet i Egersund skal også lage gin og akevitt. (Foto: Tommy Ellingsen)

I kjelleren på Egersund-bryggeriet står store spesiallagede kjeler. Det skinner i kopper. Først lages en såkalt «wash», nærmest en enkel øl. Deretter brennes dette to ganger. Til sist skal brennevinet lagres i årevis på tønner. Bare tønnene, 15 til 20 år gamle sherry -og bourbontønner koster rundt 8000 kroner per stykk.

– Denne satsingen kommer på opp mot 30 millioner kroner om vi tar med alt. Dette er en langsiktig satsing, sier Harald Berentsen.

Fred Berentsen er femte generasjon i Berentsens Brygghus. Nå lukter han på egenprodusert whisky for første gang.
Fred Berentsen er femte generasjon i Berentsens Brygghus. Nå lukter han på egenprodusert whisky for første gang. (Foto: Tommy Ellingsen)

Solid 100-åring

Det er ingen ting som tyder på at bryggeriet i Egersund ikke har tid til å vente. Familiebryggeriet med en 123 år lang historie er en svært lønnsom bedrift. I fjor omsatte konsernet Egersund Mineralvandfabrik for over 80 millioner kroner og fikk et resultat før skatt på vel 14 millioner kroner. Den bokførte egenkapitalen er på vel 100 millioner kroner.

I nærmere 100 år var det bare mineralvann som ble produsert hos Berentsens i Egersund. Men da det lokale storbryggeriet Tou ble lagt ned, satset Harald Berentsen på brygging av eget øl. I år produseres det rundt tre millioner flasker med ulike typer øl i Egersund.

Nå er det duket for produksjon av brennevin etter at selskapet i flere år har kjøpt inn brennevin fra andre produsenter og laget egne varemerker. Det er ikke bare whisky det skal satses på.

Det oser tradisjoner hos Berentsens Brygghus i Egersund. Ekteparet Lovise Berentsen og Harald Berentsen deler kontor.
Det oser tradisjoner hos Berentsens Brygghus i Egersund. Ekteparet Lovise Berentsen og Harald Berentsen deler kontor. (Foto: Tommy Ellingsen)

– Gin og akevitt kommer også. Det er dette jeg har drømt om lenge, sier Harald Berentsen.

Det er flere andre norske produsenter som lager whisky, men Berentsen tar sikte på å bli den suverent største brennevinsprodusenten etter Arcus. Det er ikke lenge siden en amerikansk investor gikk inn med 160 millioner kroner i Stavanger-bryggeriet Lervig, som eies av Stensrud-familien.

Harald Berentsen legger ikke skjul på at det har vært interessenter som har forsøkt seg.

– Alle pene jenter har beilere, men vi ønsker å være en lokal selvstendig produsent, sier Berentsen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Det er ikke nok idioter der ute. Derfor vil kryptogalskapen ta slutt
Men den etterlater seg noe meget spennende.
01:49
Publisert: