– Brutus og Golden Chimp (restauranter i Oslo, journ. anm.) har aldri hatt take away før, men nå er alt take away. I andre byer er jo take away mer vanlig, og kanskje vil man se annerledes på det fra nå av, sier Anders Braathen, deleier i restaurantgruppen Lava.

– Kanskje får man høyere omsetning etter dette.

Lava-gruppen står bak sju restauranter, pluss kaféer og kantiner i Oslo. Som så mange andre bedrifter, kjenner flere av disse restaurantene tiltakene på kroppen. Braathen forteller at driften var grei den første tiden etter at regjeringen innførte de strenge tiltakene 12. mars.

En drøy uke senere innførte imidlertid byrådet i Oslo skjenkestopp.

– Driften var grei, og vi fortsatte å holde fire restauranter åpne, men så fort alkoholserveringen forsvant helgen etter, så forsvant inntektsgrunnlaget fra enkelte steder.

Take away ble løsningen

For å sikre videre drift, har flere av restaurantene lagt om til å basere seg på daglige take away-menyer. Dette har gjort at de har kunnet holde åpent, til tross for regjeringens tiltak.

For øyeblikket har enkelte av restaurantene stengt for påsken, mens Smalhans, som serverer husmannskost, og dumplingsrestauranten The Golden Chimp, fortsatt er åpne.

– Disse to kan holde på lenge. De selger stort sett ut det de lager, og de lager så mye de greier.

Likevel er ikke situasjonen ideell.

– Det som er problematisk og kjipt er at vi har måttet permittere en del folk. Blant annet servitører. Det blir dessverre litt tyngre enn det er til vanlig for de som må jobbe, men folk setter pris på å jobbe heller enn å sitte hjemme.

Mindre penger per gjest

Braathen understreker at selv om enkelte restauranter holder seg flytende, er de avhengige av at ting normaliserer seg igjen, samtidig som de jobber med å tilpasse seg den nye hverdagen.

– Vi har snakket om det internt at i lang tid fremover må man se på andre løsninger for å komme seg tilbake til jobb, det er nok mye som faller bort i løpet av sommeren.

For selv om man har inntekter fra matsalg, er inntektene fra salg av drikke borte.

– Vi får inn mindre penger per gjest enn når vi har restauranten åpen. Samtidig er det mange som har kjøpt gavekort på restaurantene som er stengt, trolig for å vise støtte. Det kommer jo godt med. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.