De står med smaksprøver i det tradisjonsrike slakteriutsalget i Stavanger. Kjøttleverandør Anbjørn Øglend og pølsemaker Albert Idsøe jr. er her for å markere at de to er blitt enig om å drive butikken sammen i fortsettelsen. Øglend og hans heleide Prima Brands blir nå eier av halvparten.

– Prisen er børssensitiv, fleiper Øglend.

Det er langt fra bare denne kjøttbutikken i Stavanger det er snakk om. Pølsemakerforretningen A. Idsøe as er for lengst blitt en nasjonal merkevare, blant annet gjennom serien Jacobs Utvalgte i Meny-butikkene. I 2017 omsatte A. Idsøe for 219 millioner kroner og hadde et årsresultat etter skatt på fem millioner.

Ifølge Øglend har man tatt utgangspunkt i et normalt driftsresultat før skatt og avskrivninger på rundt 15 millioner kroner. Mer vil han ikke si. Det er vanlig at oppkjøpspriser settes ved å gange dette nøkkeltallet med en faktor på for eksempel ti, men det vil ingen av partene kommentere.

Skal utvikle sammen

Albert Idsøe jr., som er hyppig medieprofilert som en av landets siste selvstendige pølsemakere, mener det er snakk om et offensivt, ikke defensivt grep. Han skal ikke ta ut penger i forbindelse med emisjonen. Poenget er at Prima-konsernet tilfører «finansiell kraft for økt tempo i utvikling av produkter og markeder», som det står i pressemeldingen de har utformet.

– Vi har samme bakgrunn i kjøttbransjen. Vi tilfører hverandre relativt mye, sier Idsøe.

Han er selv sjettegenerasjons pølsemaker. Han har likevel ingen spesielle kvaler ved å gi slipp på full kontroll over familiebedriften. Ifølge Idsøe kunne det fort vært mer plagsomt å gi 15 prosent til en finansiell eier, enn 50 prosent til en eier med samme interesse for markedet. Prima har lenge vært største leverandør av råvarer til A. Idsøe As.

– Det er kapitalkrevende å drive innovasjon i denne bransjen. Hvem vet om vi om tre år har en egen Idsøe-gris? Vi brukte 50 millioner kroner på å bygge angus som en egen merkevare, sier Øglend.

Hans kjøttkonsern Prima Jæren omsetter for over milliarden, hovedsakelig knyttet til Jæren Smak og Prima Angus. Det går i svin og storfe fra over 400 produsenter.

Testlaboratorium

Her de står i den gamle pølsemakerforretningen i Stavanger, er de opptatt av at akkurat denne biten av virksomheten skal bestå, selv om mesteparten av omsetningen i A. Idsøe er knyttet til videresalg til dagligvare og hoteller og restauranter.

– Det er en fantastisk mulighet til å teste produkter og respons, sier Øglend.

– Jeg står fortsatt her og selger kjøttprodukter på lørdager og i julen. Det ønsker jeg å fortsette med, sier Idsøe.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

– Jeg ville jo egentlig bare slippe
– Hvis ikke du har det bra, har ikke barna det bra, samboeren har det ikke bra, de ansatte har det ikke bra, sier Marianne Linder Olsen. Hun skulle starte dyreklinikk i Lofoten, men det gikk ikke helt etter planen.
04:44
Publisert: