Vestlendingene er mest fornøyde med dagens prisnivå. Der svarer så mange som 61 prosent at matvareprisene er «passe», i undersøkelsen som Sentio Research har utført for Nationen.

Randi Lavik ved Statens institutt for forbruksforskning (SIFO) har forsket på priser og konkurranse i mange år. Hennes inntrykk er at når folk synes prisene i stor grad er passe, så handler det om hvilken forventning vi har til hvor prisene skal ligge.

– Særlig i forkant av høytider, som nå til påsken, er det stor priskonkurranse på enkelte varer. Det at lave priser er i fokus gjør at folk kanskje tror prisene er lave, sier hun.

Prisutviklingen på mat ligger langt under den generelle prisutviklingen.

Lavtlønte og Frp-tilhengere

– Totalindeksen har siden 1998 steget med 39,8 prosent. Matvareprisene har derimot bare steget med 32,7 prosent i samme periode, sier Lavik og viser til tall fra Statistisk sentralbyrå.

I undersøkelsen er det likevel noen grupper som mener matvareprisene er for høye. Det er særlig lavtlønte og Frp-tilhengere.

– Det er heller ikke overraskende. Lavtlønte er på en måte programforpliktet til å mene det, og Frp har vel i grunnen alltid ment at ting skal koste så lite som mulig, mener Lavik.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også: Nå kommer «Uber» for mat

 
AUF vil forby matkasting

Grønn dag i Rådhuset dnPlus  (DN+)

Hold deg oppdatert på DN Investor