«Hysterisk av Listhaug å innkalle til møte pga 3,2 opp på matprisene» lyder en Twitter-melding fra fagansvarlig for varehandel ved Handelshøyskolen BI, Odd Gisholt. Han tar sommerens prisøkning på 3,2 prosent på matvarer med knusende ro.

- Priser går opp og ned i mange næringer og bransjer. På årsbasis tror jeg ikke dagligvareprisene vil gå vesentlig opp, sier Gisholt.

Fredag måtte nemlig dagligvarekjedene stå skolerett for landsbruksminister Sylvi Listhaug (Frp) og forklare hvorfor matvareprisene økte med 3,2 prosent fra juni til juli i sommer. Prishoppet er den høyeste månedsveksten siden 1982.

På møtet i Landbruks- og matdepartementet skyldte dagligvarekjedene på at leverandørene har økt prisene overfor kjedene. Listhaug vil derfor kalle inn leverandørindustrien til departementet denne uken.

KRITISK. Fagansvarlig for varehandel ved Handelshøyskolen BI, Odd Gisholt. Foto: Per Thrana
KRITISK. Fagansvarlig for varehandel ved Handelshøyskolen BI, Odd Gisholt. Foto: Per Thrana (Foto: Dagens Næringsliv)

«Bikkjeslagsmål»

- Jeg vil si det er unødig innblanding i markedet å reagere slik på tall fra en måned til en. Derav «hysterisk». Frp er egentlig et markedsøkonomisk parti, men oppfører seg som makthungrige byråkrater som blander seg inn i konkurransen.

- Også markedsliberalister kan mene at staten må sørge for fri konkurranse og gripe inn ved markedssvikt. Er det ikke det som kan ha skjedd her?

- Dette er ikke markedssvikt. Vi har 16 profilhus i dagligvarebransjen, og de konkurrerer så fillene fyker. Det er ikke monopolistiske tendenser i dagligvarehandelen, og marginene er lave. Det er et bikkjeslagsmål.

Gisholt støtter dagligvarekjedenes forklaring på prisøkningen, nemlig at leverandørene har økt sine priser overfor butikkene.

- Prisveksten kom blant annet for kjøtt, egg, frukt og bær, så her lukter det landbrukssamvirke, sier Gisholt.

- Hvis Listhaug finner «syndebukken» som har gitt oss høyere matpriser i sommer, hva kan hun gjøre med ham?

- Jeg vil tro hun ikke kan gjøre noe som helst, men heller gjøre noe med rammebetingelsene. Hun kan tillate mer import, da vil prisene synke. Men hun kan ikke styre enkeltbedrifter.

Lever godt med karakteristikken

Sylvi Listhaug forsvarer møtene hun avholder i kjølvannet av prisoppgangen.

- Jeg kommer til å ha stor oppmerksomhet rundt konkurransesituasjonen innenfor denne sektoren fremover, sier ministeren.

- Dette var den største prisøkningen fra en måned til en annen siden 1982. Jeg hadde ikke gjort jobben min dersom jeg ikke reagerte på dette. At noen kaller det hysterisk, lever jeg veldig godt med, sier Listhaug til DN.

- Innledningsvis ble det pekt på at jordbruksoppgjøret var hovedårsaken til prishoppet. Dette er tilbakevist også av dagligvarekjedene selv, påpeker hun.

Les også:

Krever svar på hvorfor maten blir dyrere

- Alle peker på hverandre

Overraskende kraftig prisvekst

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.