Styreleder Sveinung Svebestad i Nortura sier til Aftenposten at forbrukerne vil nyte godt av samarbeidet i form av ferskere biff, yngre lam og slankere svin.

– Mange forbrukere synes vi har for store lammelår. Med den nye ordningen vil det bli lettere for aktørene å slakte lam og gris før maksvekten, og dermed kan forbrukerne få mindre stykker av det de ønsker, sier han til avisen.

Forslaget, som det er opp til landbruksminister Jon Georg Dale (Frp) å si ja eller nei til, går ut på at Nortura myker opp rollen som markedsregulator. I stedet opprettes et råd der Nortura og KLF er likt representert og hvor avgjørelsene blir tatt i forkant av gjennomføring i regi av Nortura.

– Ferskere biff

Dagens reguleringsordning fungerer for hele dyr. Forslaget er at reguleringen heretter også skal gjelde for skåret kjøtt. Det vil gi ferskere varer, mener Nortura og KLF.

– Biff er en sesongvare, og håpet er at stykkene nå kan skjæres ut før resten av dyret fryses. Da vil vi ha førsteklasses vare. Det blir ikke mer biff, men den biffen som kommer, blir fersk og ikke en annenhåndsvare som frossen biff er, sier styreleder Ståle Gausen i KLF.

– Grunn til å være skeptisk

Landbruks- og matminister Jon Georg Dale (Frp) sier til Nationen at han vil vurdere forslaget.

– Jeg merker meg at alle aktørene i næringsmiddelindustrien nå mener det er nødvendig å endre måten reguleringen blir organisert på. Det tar vi med oss, sier han.

Frp-politikeren svarer følgende på spørsmål om hva han synes om forslaget:

– Det er flere sider vi er nødt til å se nærmere på, men i første omgang er jeg urolig for at en del av forslagene kan føre til svekket konkurranse. Når forslaget forutsetter at konkurranseloven og forskrifter må endres, er det grunn til å være skeptisk, sier han.

Følg markedene med DN Investor

Hør DNs podcast: Det er full fyr i boligmarkedet. Mye tyder på at Finanstilsynet vil foreslå å stramme inn ytterligere.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Anbefalt av DNtv:

Sykkelsesongen er her: Disse seks øvelsene gjør deg rask på to hjul
Fysioterapeut og terrengsyklist Heidi Sandstø (33) gir deg styrkeøvelsene som gjør deg til en bedre syklist.
04:57
Publisert: