Etter at Høyre og Frp tok over regjeringsmakten har Kommunaldepartementet (KMD) fått inn langt færre innsigelser mot kommunale arealplaner, og færre av innsigelsene tas til følge, skriver Nationen og viser til statistikk fra departementet. Mange av innsigelsene handler om at Fylkesmannen vil toppe nedbygging av matjord.

Før regjeringsskiftet ble rundt halvparten av innsigelsene tatt til følge, rundt 15 saker i året. Siden høsten 2013 er det i praksis bare ett tilfelle hvor klageren har vunnet fram, skriver avisen. Det er også færre saker der det gis delvis medhold, mens andelen hvor innsigelsene ikke tas til følge, øker.

- Får oftere medhold

– Tallene viser at jordvernet er svekket. Kommunene får oftere medhold i å bygge ned matjord, noe som gjør at evnen vår til å produsere mat blir redusert, sier Øyvind Kjølberg, som leder organisasjonen Jordvern Oslo og Akershus.

Statssekretær Per-Willy Amundsen (Frp) i KMD avviser derimot at jordvernet er svekket.

– Det er underlig at noen sier det. Annen statistikk viser at det blir omdisponert mindre dyrket jord nå enn under de rødgrønne, sier Amundsen og legger til at regjeringen er stolte av at lokaldemokratiet vinner fram i større grad enn før.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også: Hvor sunn er matjorden?