Selvforsyningen for 2015 ligger an til å bli den nest laveste på minst 15 år, med en selvforsyningsgrad, inkludert fisk, på 46 prosent, skriver Nationen og viser til tall fra Norsk institutt for bioøkonomi (NIBIO). I 2014 gikk selvforsyningsgraden ned med ett prosentpoeng, og prognoser viser en tilsvarende nedgang i 2015.

Bondeorganisasjonene er bekymret over utviklingen.

– Når selvforsyningsgraden går ned selv i gode kornår, så viser det at bekymringen til næringen har vært rett. Det går feil vei i forhold til det Stortinget har bestemt og det blir ikke satt inn nok penger i næringen til at bønder finner det lønnsomt å øke matproduksjonen, sier 2. nestleder Brita Skallerud i Norges Bondelag.

Landbruks- og matminister Jon Georg Dale (Frp) sier regjeringen har stimulert matproduksjonen.

– Jeg mener regjeringen har vært offensiv de første to årene, med bidraget til nyinvestering og endring av innretning på jordbruksoppgjøret vi har hatt de siste årene i retning økt produksjon gir også mer produksjon, skriver han i en epost til Nationen.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også:  Norgesgruppen varsler prishopp på mat


Norskprodusert mat kan bli forholdsmessig billigere