Haiti har ikke opplevd et så kraftig uvær siden 1954, og en rekke hjelpeorganisasjoner har varslet at landet vil bli særdeles hardt rammet.

– Dette er den verste stormen Haiti har opplevd på flere tiår, og ødeleggelsene vil uten tvil bli omfattende, sier Marc Vincent, representant for Verdens barnefond UNICEF i Haiti.

Han er spesielt bekymret for at mange barn vil bli rammet av smittsomme sykdommer. Det er allerede meldt om 27.000 mistenkte tilfeller av kolerasmitte så langt i år, i et land som fortsatt sliter med å bygge seg opp etter det voldsomme jordskjelvet i 2010.

55.000 mennesker bor fortsatt i provisoriske boliger, som telt og skur.

– For sent

– Mange mennesker ber nå om hjelp, men det er for sent fordi det finnes ingen måte å evakuere dem på, sier Fonie Pierre, leder for et katolsk redningskorps i området Les Cayes, der gatene allerede er fulle av sjøvann.

Området der orkanen rammet først, er ett av de fattigste og tettest befolkede områdene i landet. Her bor mange av innbyggerne i enkle skur av tre eller betongstein. Ifølge landets sivilforsvar er mange hus allerede ødelagt, men det konkrete antallet er foreløpig ikke kjent.

Orkanen var ventet å blåse oppimot 75 meter i sekundet, og meteorologer antar at det vil falle mellom 38 og 63 centimeter regn og opptil 1 meter i noen isolerte områder.

Før uværet når fram til Cuba og Bahamas senere tirsdag, vil vinden trolig ha avtatt noe.

Flom og jordskred

I mange områder ble det meldt om oversvømmelser allerede før orkanen nådde land. Det er også stor fare for jordskred. Redningstjenesten har imidlertid ikke mulighet til å reise til de oversvømte områdene ettersom områdene fortsatt herjes av sterk vind.

Senere i uken er uværet ventet å ramme kysten av Florida, der myndighetene allerede har erklært unntakstilstand, ifølge CNN.

Så langt har stormen krevd to haitiske liv. En fisker ble funnet død i sjøen sør i landet fredag, og ytterligere en fisker er savnet. En syk, eldre kvinne døde mandag morgen ettersom hun ikke klarte å ta seg til sykehuset i uværet.

Evakuering

Myndighetene har arbeidet på spreng med å evakuere innbyggerne i bydelen Cite Soleil i hovedstaden Port-au-Prince, der 100.000 av de 500.000 beboere står i fare for å få boligene oversvømmet.

På Cuba er det utstedt orkanvarsel, og én million mennesker er allerede evakuert.

Det ble også utstedt advarsler på Aruba, Jamaica, langs Colombias karibiske kyst og ved den karibiske kystlinjen i Mellom-Amerika. I Colombia døde en mann fredag i forbindelse med orkanen, og en tenåring mistet livet på Saint Vincent og Grenadinene onsdag. (©NTB)

Følg markedene med DN Investor

Hør DN-podcasten om at penger er gratis: Rentenivået er unormalt lavt, og økonomene har ikke filla peiling på hvorfor. DNs utgavesjef Terje Erikstad og makrojournalist Einar Takla diskuterer med finansjournalist Marte Ramuz Eriksen hva som skal til for å få Øystein Olsen og andre sentralbanksjefer i zen.

 

Får du ikke opp spilleren? Prøv her eller her.

Anbefalt av DNtv:

Tror fremdeles på marked for diesel-SUV
Audi skal selge 1300 nye av den suven Q5.
01:14
Publisert:

- Laget for Norge
Opelsjefen mener rekkeviddeangst kan fjernes fra ordboken. Her er Opels første elbil.
02:13
Publisert:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.