Bekreftelsen av atypisk BSE, også kalt kugalskap, er gjort av EUs referanselaboratorium i England, skriver Mattilsynet i en pressemelding.

Det er så langt kun klassisk BSE som i sjeldne tilfeller er vist å kunne overføres til mennesker gjennom infiserte kjøttprodukter.

Bekreftelsen av BSE, også kalt kugalskap, er gjort av EUs referanselaboratorium i England, skriver Mattilsynet i en pressemelding.

Ikke farlig

– Dette er en type kugalskap som oppstår spontant i biologien, altså at den kan oppstå uten at det helt lar seg forklare. Funnet som er gjort, er

ikke farlig, sier Kristina Landsverk, tilsynsdirektør i Mattilsynet, til NTB.

Siden 2004 har Mattilsynet testet over 350.000 dyr. Det nylig påviste tilfellet er det eneste dyret med denne sykdommen.

– Påvisningen viser både at rutinene våre fungerer og at dette tilfellet er svært sjeldent. Vi tester om lag 25.000 dyr i rutinekontroller hvert år, samt et par tusen risikodyr som har blitt syke. Det vil vi fortsette med, sier Landsverk.

Den syke kua ble testet fordi den ble skadd av en elg. Kua er avlivet.

 

Les også:  Styrket mistanke om kugalskap i Nord-Trøndelag

 

 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.