Selv om resistente bakterier dør når du varmebehandler kylling, kan bakteriens DNA bevares og senere gjøre deg syk, mener flere norske forskere. Dette er i strid med Mattilsynets syn.

Mattilsynet skriver i sine kostholdsråd at det er tilstrekkelig å steke kyllingen, selv om hele 32 prosent av alle kyllingfileter som selges i butikken, er smittet med den antibiotikaresistente bakterien ESBL.

Flere forskere er imidlertid uenig med tilsynet i at det nødvendigvis hjelper å varmebehandle kyllingen, skriver Nationen.

– Det som måtte finnes av bakterier på overflaten, dør kanskje når du steker kjøttet, men arvestoffet inni bakterien tåler mye mer. Det er nettopp de resistente genene vi er redde for, og de kan bli tatt opp av tarmbakteriene når du har spist kjøttet, mener professor i klinisk mikrobiologi Ørjan Olsvik ved Universitetet i Tromsø (UiT).

- Avhengig av temperatur og virketid

Overlege Martin Steinbakk ved Folkehelseinstituttet er delvis enig med Olsvik.

– Varme vil ofte ødelegge noe av DNA-et, men graden av ødelegging er avhengig av temperatur og virketid. Det er foreløpig usikkert i hvor stor grad dette delvis ødelagte DNA-et tas opp i tarmbakteriene, mener Steinbakk.

Stipendiat Solveig Sølverød Mo ved Veterinærinstituttet er uenig.

– I teorien kan det kanskje være en mikroskopisk sjanse for at noe av DNA-et overlever, men det er ikke noe vi ser på som en reell risiko, sier hun.

Mattilsynet opplyser til avisen at de foreløpig ikke har noen planer om å endre på kostholdsrådene.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også: Forsker foreslår risikomerking på kylling


 
Virus sprer seg over en hel kontorbygning på under fire timer

 
Overlege mener Listhaug overser «tikkende bombe»


- Da har vi et kjempeproblem