Ifølge Animalia, som leverer faglig støtte og veterinærtjenester til norske bønder, vil penicillinbruken eksplodere når fôrtilsetningen Narasin fases ut av kyllingproduksjonen om to år, slik Nortura varslet tidligere denne uken.

Animalia antar at penicillinbruken i konvensjonell kyllingproduksjon vil bli like høy som i dagens nisjeproduksjon, skriver Nationen.

– 3 prosent av de 240 flokkene som er registrert innen nisjeproduksjon og som ikke bruker Narasin, har blitt behandlet med penicillin de siste 12 månedene, sier fagdirektør Ola Nafstad i Animalia.

Animalias anslag tilsvarer at penicillinbruken i konvensjonell kyllingproduksjon vil øke 150 ganger, avhengig av variasjonen i størrelsen på flokkene mellom de to produksjonstypene.

– Risikoen ved å fase ut Narasin er at det oppstår mer sykdom i kyllingene som må behandles med antibiotika. Jeg ser ingen grunn til at dette skal få umiddelbare konsekvenser for folkehelsen, men det er jo ikke positivt. Hvis antibiotikabruken øker, øker også faren for resistens, sier Nafstad.

– Fordi vi ikke er sikre på virkningen av å fjerne Narasin, er det viktig at Nortura faser det ut gradvis slik at de har muligheten til å sette foten i bakken dersom penicillinbruken øker, sier Nafstad.

Les også:
Ratter unna norsk skatt
Solgte tidenes dyreste etter få dager
Brennhett i Bergen  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.