Konsumprisindeksen (KPI) steg 0,3 prosent fra mars til april, hovedsakelig som følge av høyere matvarepriser. Tolvmånedersendringen i KPI var 3,2 prosent i april, som er 0,1 prosentpoeng lavere enn i mars.

Det viser tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) tirsdag.

Hovedårsaken var en 3,0 prosents økning i prisene på matvarer, ifølge SSB.

«Denne nokså kraftige oppgangen kommer dog etter en omtrent like stor prisnedgang i mars, og prisnivået er lavere i april enn det var før påskesalget i mars. Alle undergruppene av matvarer hadde prisoppgang, størst økning var det for gruppene der det var stort innslag av priskutt forrige måned; sukkervarer, frukt og grønnsaker, samt kjøtt.», ifølge SSB.

KPI-indeksen viser endringer i prisene på varer og tjenester som kjøpes av husholdninger. Den prosentvise endringen i konsumprisindeksen brukes ofte som etmål på inflasjonen i Norge.

Drivstoff og fly trekker ned

Tolvmånedersendringen i KPI på ble hovedsakelig dempet av lavere drivstoffpriser, ifølge SSB. Bensin- og dieselprisen har de siste tolv måneder falt henholdsvis 5,3 prosent og 9,9 prosent.

«Prisene på flyreiser gikk som ventet kraftig ned i april etter forrige måneds påskedrevne prisoppgang.», skriver SSB.

Fallet i flybillettprisene var 22,2, prosent, noe som mer enn reverserer oppgangen i mars. Både innenriks- og utenriksbilletene viste kraftig prisnedgang.

Likevel økte indeksen med 3,2 prosent fra april 2015 til april 2016.

Elektrisitet og klær trekker opp

«Prisene var i april i år 3,9 prosent høyere enn de var i samme måned i fjor. Alle undergruppene har steget i pris siste tolv måneder, men kjøtt, sukkervarer og gruppen matvarer ellers bidrar klart mer til oppgangen enn de andre undergruppene.», skriver SSB.

Prisene på elektrisitet inkludert nettleie lå i april i år 12,3 prosent høyere enn i samme måned i fjor. Vi må tilbake til november 2013 for å finne en høyere tolvmånedersendring, ifølge SSB.

Høyere priser på klær, kultur- og fritidstjenester, samt restauranttjenester, møbler og flyreiser bidro også til at KPI steg siste år.

Klesprisene steg for tredje måned på rad, fra mars til april var økningen 1,2 prosent. Dette bidro sammen med blant annet en økning i prisene på alkoholfrie drikker til oppgangen i KPI i april.

Følg markedet på DN Investor

Les også på DN.no:

Defa-milliardær Terje Eidsvig plasserte nesten 100 millioner dollar i skatteparadis. Han ba selv om en skattesjekk: Hadde familieselskap i Panama dnPlus (DN+)

Dette er alle lekkasjene fra revidert nasjonalbudsjett

Fem øyer er nå fullstendig slukt av havet

- Trump fortjener respekt  

Asia i dag: Valgskred for «Dirty Duterte»  

Anbefalt av DNtv:
Advokaten som forsynte seg av klientmidlene
Aage Mjeldheim var advokaten som brøt loven. Nå jobber han som privatetterforsker. – Fra å være kongen på haugen, datt jeg ned i en svart avgrunn, sier han.
05:54
Publisert:

Her har de aldri har lagd mer bunadssølv enn nå
Mens mange bedrifter på Vestlandet sier opp folk har familiebedriften Sylvsmidja på Voss ansatt flere nye gullsmeder det siste året. Også de nye nordmennene i Oslo har begynt å gå med bunad, forteller sølvsmed Trond Johansen.
01:31
Publisert:
 

Hør siste episode av DNs podkast «Finansredaksjonen»:

Hvor høye må lederlønningene bli før Oljefondet sier stopp? Dette fikk vi ikke svar på i Telenors Vimpelcom-rapport. Og Terje Erikstad har tatt en reise tilbake til 1980-tallet for å gi svaret på hvorfor det ikke blir full krise denne gangen. &lt;/em&gt;&lt;/p&gt;&lt;p &gt;&lt;em&gt;DN Ekspress er et nyhetsbrev fra Dagens Næringsliv. Tips en venn om å få DN Ekspress rett i innboksen din til morgenkaffen eller bussturen, alle kan registrere seg &lt;a href="https://www.dn.no/kundeservice/min-side#nyhetsbrev"&gt;her&lt;/a&gt;.&lt;/em&gt;&lt;/p&gt;&lt;/field&gt;&lt;field name="paid"&gt;false&lt;/field&gt;&lt;field name="fbfeed"&gt;false&lt;/field&gt;&lt;tag identifier="tag:tema@dn.no,2013:Statistisk_sentralbyr%C3%A5" relevance="1.0"/&gt;&lt;tag identifier="tag:tema@dn.no,2013:Norge" relevance="1.0"/&gt;&lt;tag identifier="tag:tema@dn.no,2013:Makro" relevance="1.0"/&gt;&lt;tag identifier="tag:tema@dn.no,2013:%C3%98konomi" relevance="0.6"/&gt;&lt;/content&gt;&lt;/escenic&gt;</em></p></div>(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.