Den republikanske senatoren John McCain fra Arizona uttaler fredag kveld at han ikke vil stemme for Republikanernes nye forsøk på å avskaffe helsereformen Affordable Care Act, melder CNBC .

Reformen blir ofte omtalt som Obamacare.

Republikanerne har flertall i Senatet med 52 av setene. De trenger 50 stemmer for å forslaget gjennom.

Ifølge CNN betyr McCains nei at heller ikke dette forsøket på å avskaffe reformen vil få nok stemmer i Senatet. Republikanernes senator Rand Paul fra Kentucky mener det nye forslaget ikke går langt nok i å avskaffe Obamacare og har allerede varslet at han ikke vil støtte det. Det er ventet at også republikanske Susan Collins fra Maine vil stemme nei. Hun har allerede uttrykt bekymring for at lovforslaget vil gjøre altfor dyptgripende endringer i det statlige helseprogrammet for de fattigste, Medicaid

Dramatisk «nei»

McCain stemte også i mot republikanernes forrige forslag om å avskaffe helsereformen da det ble tatt opp til votering i slutten av juli i år.

I en dramatisk avstemning ble McCain den gangen tungen på vektskålen. To av de republikanske senatorene hadde allerede stemt i mot forslaget, og republikanerne var derfor avhengig av McCains stemme for at forslaget skulle bli vedtatt.

McCain gikk til slutt sakte frem mot podiet i senatetsrommet, strakk ut sin høyre arm og vendte tommelen ned mens han sa «nei».

Analyse: 21 millioner mister helseforsikringen

Det nye forslaget er utformet av republikanerne Lindsey Graham fra South Carolina og Bill Cassidy fra Louisiana.

Forslaget går ut på å erstatte Obamacare med ikke-øremerkede bevilgninger til delstatene, som de i stor grad kan bruke som de vil på helsetjenester.

Forlaget vil også kutte i og omdanne Medicaid, la statene fastsette sine egne minimumskrav til helsetjenester, tillate forsikringsselskapene å øke premien for folk med alvorlige sykdommer og avvikle kravet i Obamacare om at alle må skaffe seg helseforsikring, og at bedrifter tilbyr sine ansatte helseforsikring.

Ifølge en analyse som den uavhengige tenketanken Brookings Institution presenterte fredag vil lovforslaget føre til at ytterligere 21 millioner amerikanere vil være uten helseforsikring i 2026.

Ifølge det partiuavhengige budsjettkontoret CBO står allerede 27 millioner uten helseforsikring under dagens ordning og antallet er estimert å øke til 28 millioner innen 2026.

Basert på tallene fra Brookings Institution vil dermed 49 millioner amerikanere være uten helseforsikring i 2026 dersom det nye forslaget om å avvikle Obamacare blir vedtatt.(Vilkår)

Verdens beste digitale penn og papir
DN har testet norske Remarkable, «nettbrettet» for dem som elsker penn og papir
00:58
Publisert: