Det globale konsulentselskapet er stadig en attraktiv arbeidsgiver, og kjent for skyhøye lønninger til konsulenter som lykkes. Nåløyet er trangt for dem som ønsker seg jobb.

Martin Bech Holte overtok som sjef for Oslokontoret til det globale konsulentselskapet i høst, hvor det jobber 110 personer. Han har selv jobbet i McKinsey siden 2008.

Problemløsningsevne og driv

Det er ikke bare økonomer og ingeniører som er aktuelle kandidater. Ifølge Bech Holte er et mangfold av erfaringsbakgrunn og kompetanse viktig.

- For å hjelpe våre klienter å løse den bredden av utfordringer de står overfor, trenger vi mange forskjellige typer mennesker hos oss. Vi trenger personer med ulik erfaringsbakgrunn, og vi søker en god miks av dem som har jobbet en del år og som har relevant erfaring og de som kommer fra universitetet. Vi søker også et mangfold i funksjonell og industriell ekspertise, for eksempel teknologisk og digital ekspertise, sier Bech Holte.

I tillegg er det to personlige egenskaper som er spesielt viktig.

- Vi ønsker et mangfold av bakgrunn, både når det gjelder nasjonalitet og kjønn. Men uavhengig av dette er det alltid to absolutter vi ser etter; problemløsningsevne og driv. Det er de to tingene som er viktigst for oss å se at kandidatene har, og det er noe de må forvente å bli testet i, sier han.

Les også: Varsler kraftig teknoomstilling dnPlus

Har Formel 1-designer på laget

Det har også vært en omstilling i McKinsey-kontoret de siste årene. Flere av de ansatte kommer nå fra mer utradisjonelle retninger enn som nyutdannede økonomer og ingeniører.

- Vi har en italiener her som har jobbet med design av Formel 1-biler, og en som har jobbet i kontrollrommet på en plattform i Nordsjøen. Vi har også spisset oss mot mer teknologisk ekspertise, og det er bra for oss i lys av de endringene den norske økonomien står overfor, sier Bech Holte.

- Hva er det som skal til for å få jobb hos dere?

- Vi ser kontinuerlig etter flinke mennesker, og det finnes alltid plass til riktige personer. Alle skal kjenne at det er anledning for å ta kontakt med oss. I tillegg ønsker vi å ha et godt mangfold i hva slags mennesker vi har her, sier Bech Holte, som er siviløkonom fra NHH med doktorgrad i sosialøkonomi. 

Mye NHH og NTNU

Sammen med NTNU er NHH i Bergen en klassisk institusjon å rekruttere fra.

- Vi ser ganske bredt, men det er en kjensgjerning at NTNU er en viktig kilde til talenter for oss, og NHH i Bergen er det samme. Vi rekrutterer også fra amerikanske, britiske og andre skandinaviske universiteter. Vi har bredt tilfang, og må være på alerten for å finne alle de menneskene vi tror kan prestere bra, sier Bech Holte.

Nåløyet er trangt for å få jobb i McKinsey, og jevnt over har konsulentene høye karakterer. Bech Holte bedyrer at det likevel ikke er en avgjørende beslutningsvariabel.

- Vi har ingen absolutter, men jevnt over er det relativt høye karaktersnitt på kandidatene, sier han.

Valgte bort forskerkarrieren

Selv kom han inn i konsulentselskapet mens han holdt på med doktorgraden sin, og ble oppfordret til å søke. Da han fikk jobben, måtte han vurderer forskerkarrieren opp mot en McKinsey-karriere.

- Jeg er glad for valget jeg tok mellom å bli forsker og McKinsey. Her får jeg bruke mer av tiden min på å løse problemer. Det passer temperamentet mitt bedre enn å bruke 70 prosent av tiden på å løfte kvaliteten de siste fem prosentene og skrive et utall revisjoner av artikler til tidsskrifter, sier Bech Holte.

Les også

Dette er planen til Røkkes oljeselskap

- Det blir århundrets rettssak i Norge  

– Den dagen jeg ikke er nervøs, er det på tide å slutte dnPlus  

Se også

Tips til hva du skal se etter på visningen

Tips til hva du skal se etter på visningen
Dette må du se sjekke før du bestemmer deg for å by på en bolig
02:41
Publisert:
 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.