It´s the economy, stupid, sa Clinton og vant. Slik vil nøkkeltallene i amerikansk økonomi se ut neste år, når Barack Obama skal prøve seg på gjenvalg. Det ser ikke spesielt lyst ut.

Det Hvite Hus har i dag, torsdag, offentliggjort nye estimater for noen av de viktigste nøkkeltallene i amerikansk økonomi i årene fremover.

Amerikanske medier har straks bitt seg merke i at presidentens embetsmenn ikke tror arbeidsledigheten vil falle til mer enn 8,2 prosent mot slutten av 2012. Det innebærer at den sittende presidenten må søke gjenvalg med en av de høyeste arbeidsledighetsratene for en sittende president siden Franklin D. Roosevelt vant gjenvalg i 1936 med 16,6 prosent arbeidsledighet.

Å vinne gjenvalg med 8,2 prosent arbeidsledighet, er ingen selvfølge. Jimmy Carter tapte da han i 1980 prøvde med 7,5 prosent ledighet og landet dessuten var i resesjon i selve valgåret.

Ledigheten klorer seg fast
Ifølge Det Hvite Hus vil ledigheten i USA falle fra like over ni prosent til 8,8 i løpet av dette året, og videre mot 8,2 prosent neste år.

Det Hvite Hus legger opp til fortsatt økonomisk vekst i USA, men i et sakte tempo. Veksten blir bare på 2,1 prosent i år, en nedjustering fra forrige estimat på 2,7 prosent. Det gjør at også ledigheten vil falle sakte. I 2016 vil ledigheten derfor fortsatt være på 6,0 prosent ifølge de nye prognosene.

Gigantgjeld
Foruten ledigheten, er det budsjettunderskuddet i USA som er den andre store bekymringen. Det vokser fortsatt tilsynelatende ukontrollert - men skal nå falle til 1,32 amerikanske trillioner dollar (1.320.000.000.000 dollar - eller 1,32 tusen milliarder eller 1,32 norske billioner dollar) i 2011, ifølge Det Hvite Hus. Det er en nedgang fra 1,64 norske billioner dollar i det tidligere budsjettet.

1,32 billioner dollar i budsjettunderskudd, tilsvarende 7.128 milliarder kroner, tilsvarer nesten tre ganger det norske oljefondet - som blir lagt til USAs statsgjeld som allerede er 27 ganger så stort som Statens Pensjonsfond - Utland.

Det er ventet at Obama vil holde en tale om økonomien til nasjonen i neste uke.

Les også: IMF ser dystert på USAs framtid (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.