Det skjer etter en kjennelse fra tyrkisk påtalemyndighet, melder det statlige nyhetsbyrået Anadolu, som ikke oppgir noen årsak for det drastiske tiltaket.

Zaman har utgaver på flere språk, deriblant tyrkisk og engelsk.

– Regjeringen har tatt avisa vår, sier sjefredaktør Sevgi Akarcesme i avisas engelske søsterutgave Today's Zaman fredag ettermiddag.

De ansatte jobbet fredag ettermiddag på spreng med å gjøre ferdig den siste utgaven av avisa før den nye ledelsen kommer på plass.

– Grunnlovsstridig

Tyrkiske myndigheter skal nå selv utpeke ny ledelse i Zaman, noe de ansatte i avisa bekrefter at de ble gjort kjent med fredag.

– Dette er slutten på pressefrihet i Tyrkia og i strid med vår grunnlov, sier redaktøren, som opplyser at de ansatte ikke er blitt informert om de konkrete anklagene mot avisa.

Nyheten ble kjent samtidig som EU-president Donald Tusk møtte Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan i Istanbul fredag.

Erdogans fiende

Zaman sier avisa i fjor hadde et daglig opplag på rundt 850.000 trykte eksemplarer. Mediehuset anklages for å ha bånd til president Recep Tayyip Erdogans erkefiende, den muslimske predikanten Fethullah Gulen, som bor i eksil i USA.

Flere tilhengere av avisa samlet seg fredag ettermiddag utenfor redaksjonslokalene i Istanbul.

– Vi vil kjempe for en fri presse, het det på en av plakatene demonstrantene bar.

I 2013 anklaget regjeringen Gulen for å stå bak et forsøk på å styrte regjeringen da Erdogans innerste sirkel ble offer for en korrupsjonsbevegelse.

Tidligere allierte

Gulen selv har bodd i USA siden 1999, men tyrkiske myndigheter jakter fortsatt på antatte tilhengere av ham og anklager dem for en rekke forbrytelser, deriblant ulovlig avlytting.

Gulen var tidligere en alliert av Erdogan, men de to røk uklar etter at Erdogan stemplet Gulens bevegelse Hizmet, som drifter mediebedrifter, skoler og kultursentre, som en terrorgruppe.

Gulens motstandere i andre deler av den tyrkiske opposisjonen anklager bevegelsen for å ha hjulpet myndighetene med å slå ned på regjeringskritikere under den lange perioden da Hizmet sto Erdogan nær.

«Utroskap»

Flere tusen politifolk, dommere og påtalejurister har fått sparken siden president Erdogan innledet sin kamp mot det han kaller en «parallell struktur» i det tyrkiske statsapparatet.

– Utnevnelsen av et formynderskap i avisa Zaman er et viktig steg i kampen mot den parallelle strukturen. De betaler en høy pris for sin utroskap mot staten og folket, sier Emrullah Isler, parlamentsmedlem fra regjeringspartiet AKP.

Mandag reiser Tyrkias statsminister Ahmet Davutoglu til Brussel, der EU-lederne holder et avgjørende toppmøte om flyktningkrisen. Kritikere har anklaget EU for å lukke øynene for at pressefrihetens kår blir stadig verre i Tyrkia – i bytte mot tyrkisk samarbeid for å dempe flyktningstrømmen.

Les også: Kjøper strandluksus til 75 millioner kroner

Pengene renner ut av Holberg-fond: - Hele næringen er oppi et ragnarok

Risikerer fengsel etter pengerot

 

Se DNtv:(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Mye suv for pengene:

Mye suv for pengene
Skoda kommer med ny suv på slutten av året. Syv seter og god plass til gunstig pris er salgsargumentet.
01:07
Publisert: