Da Magnus Carlsen sikret VM-tittelen i sjakk natt til torsdag var nesten halve Norges befolkning innom NRKs sjakksending. I gjennomsnitt fulgte 764.000 hele sendingen. Det ga en markedsandel på 56 prosent. 

1. Hvordan føles det å ha satt ny seerrekord for en sjakksending?

– At det er rekord er utrolig morsomt, og det var en dramaturgisk drømmeutvikling. Finalen i går var dessuten en soleklar rekord for dette VM-et, og det var også første gang en sjakksending gikk i sin helhet på NRK 1. Gjennom mesterskapet har vi har hatt tre ganger så høy markedsandel på NRK2 som kanalen vanligvis har på dette tidspunktet.

Redaksjonssjef Janne Fredriksen i NRK Sport er storfornøyd med kanalens sjakksendinger.
Redaksjonssjef Janne Fredriksen i NRK Sport er storfornøyd med kanalens sjakksendinger. (Foto: NRK)

2. Hva har NRK gjort riktig?

– Jeg tror vi har klart å formidle sjakk på en måte som gjør at man ikke trenger å forstå det for å like det. Det ligger noe der. Veldig mange av dem som har sett på kan ikke sjakk, meg selv inkludert, men jeg elsker jo å se på. Vi har levert små og store historier om spillerne og alle rundt dem, og vi har hatt god kontakt med publikum, humør og humor. Og så har vi jo en programleder som har unik evne til å sette dette sammen på en måte som gjør at det blir god underholdning.

3. NRKs seerandel blant dem over 12 år har dessuten vokst med 4,1 prosentpoeng i november, sammenlignet med i fjor? 

– Ja, det er vi veldig fornøyd med. Det er morsomt at sporten kan bidra til at november er en sterk måned for NRK. Selv om alle sendingene unntatt finalen har vært sendt på NRK2 er det mange som har funnet veien inn til sjakksendingene. Vi opplever at hele NRK-huset er stolte av å være en del av dette fenomenet.

4. Tyder tallene på at sjakk er den nye folkesporten blant nordmenn?

– Det kommer helt sikkert til å ligge noen sjakkbrett under juletrærne i de norske hjem, for å si det sånn, og hvis dette kan føre til en økt sjakkinteresse er det bare positivt. Folk trenger jo ikke slutte å gå på ski og spille fotball likevel. Magnus Carlsen er både god i basket og brukbar i volleyball, så jeg er ikke bekymret for den norske folkehelsen selv om folk begynner å spille mer sjakk.

5. Hva syns du selv om Carlsens siste finaletrekk?

– Det er jo Magnus vi skal takke, for det er han har gjort det så spennende for oss. Han har ikke vært den suverene spilleren vi forventet i starten, men så kommer han sterkt tilbake når han må. Han satte det perfekte punktum ved å avslutte VM med et trekk som ekspertene betegner som ett for historiebøkene.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.