– Den nye ordningen fjerner det avgiftsmessige skillet mellom papiraviser og elektroniske nyhetsmedier. Den gjør det enklere for små og store mediehus å selge digitalt innhold uten å være hindret av avgiftssystemet, sier ESA-president Sven Erik Svedman i en pressemelding.

Fritaket vil gjelde tjenester som inneholder en bred dekning av nyhets- og aktualitetsstoff og som er rettet mot allmenheten. Nyhetstjenester som i hovedsak gjelder kun én sektor eller er rettet mot kun én interesse eller bransje, vil ikke være fritatt, heter det i meldingen fra Finansdepartementet. Det provoserer Fagpressen.

Les også:ESA godkjenner nullmoms

-Vi mener regjeringen har lagt til grunn en helt urimelig avgrensing da de søkte ESA om momsfritak for nyhetsmedier, men utelot fagpressen. Avgrensingen skaper høye hindre for digital utvikling i norsk fagpresse, sier administrerende direktør i Fagpressen, Elin Floberghagen.

«Umoderne»

Hun mener det er urimelig at nyhetstjenester som er rettet mot kun én interesse eller bransje ikke vil være fritatt.

-Her bruker regjeringen en avisdefinisjon som stammer fra 1960-tallet, det er rett og slett ganske umoderne. Fagmediene er hovedleverandører av nyheter innenfor sine felt, sier Floberghagen, som lover å ikke gi seg med det første.

-Det er fint at en del av mediebransjen nå får momsfritak, men vi i Fagpressen kan ikke gi oss nå, vi må jobbe videre med dette.

Glade ministre

ESAs godkjenning trer i kraft 1. mars 2016 og gjelder frem til 2022. Finansminister Siv Jensen (FrP) sier i en pressemelding at hun er glad.

- Fritaket vil dermed gjelde alle nyheter som omsettes mot brukerbetaling, både på papir, pc, mobile enheter, radio og tv. Lik avgiftsmessig behandling uavhengig av teknologi fremmer nyhetsformidling og samfunnsdebatt, sier Siv Jensen.

Kulturminister Linda Hofstad Helleland (H) er stolt av at Norge nå blir første land i Europa som innfører et avgiftsfritak for elektroniske nyhetsmedier.

- Dette vil gi mer innovasjon og er en styrking av nye forretningsmodeller i norsk mediebransje, sier Helleland i pressemeldingen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.