Tirsdag ble TV 2 nok en gang felt i PFU for brudd på god presseskikk i et program ledet av programleder Arne Hjeltnes.

Utvalget mener programmet «Rå fisk og sylskarpe knivar» fremstår som «Norges lengste reklamefilm» for laksenæringen, og peker på at Arne Hjeltnes har flere dobbeltroller som det ikke opplyses godt nok om.

I 2015 ble TV 2 også felt i PFU etter at programmet «Nyttårsfest» ble spilt inn på restauranten Vaaghals i Oslo – et sted Hjeltnes selv hadde eierinteresser i. Dette ble ikke seerne informert om.

1. PFU mener dokumentaren din fremstår som ukritisk videreformidling av pr-stoff. Skjønner du kritikken?

– Nei, det gjør jeg ikke. Jeg var veldig overrasket over denne fellelsen. Personlig syns jeg det blir veldig mye synsing og lemfeldig håndtering av fakta. Min idé var å lage et program om sushi, så har vi i ettertid fått finansiering av Sjømatrådet. Det er ikke noe galt i å gjøre det, og det er blitt gjort mange andre ganger – uten at det er blitt noen «dom» i PFU.

2. Er programmet journalistikk eller reklame for laksenæringen?

– Det er et matprogram som handler om sushi. Reklameplakaten foran sier også at programmet blir presentert av laks.no. Det er ikke noe overraskende at dette ikke er undersøkende journalistikk. Det finnes det mer enn nok av i Norge i dag. Vi har laget et uskyldig matprogram, synes jeg.

3. Hva tenker du om den undersøkende journalistikken om laksenæringen i dag?

– Jeg er den første til å innrømme at jeg er positiv til laksenæringen. Det er mange stemmer som vil laksenæringen til livs. Men selv synes jeg det er viktigere å fokusere på forskning enn å komme med gamle myter om antibiotika og at oppdrettslaks forsøpler havet.

4. Hva tenker du om PFU som organ etter denne fellelsen?

– Jeg hadde forventet at det var litt mer saklig saksbehandling, og blir provosert av at utvalget mistenkeliggjør våre forklaringer. Det virker ikke som det stilles samme krav til programmer om kjøtt og grønnsaker – som det gjøres når en lager programmer om laks. Men jeg mister ikke nattesøvnen av dette.

5. Kommer du til å ta hensyn til PFUs vurderinger neste gang du lager en dokumentar?

– Jeg respekterer deres meninger. Men dette er som sagt et underholdningsprogram, og jeg synes det er rart at disse kravene kommer bare når det gjelder laks.(Vilkår)

Pen eller rar?
Lexus LC 500h er en bil det er litt vanskelig å forstå seg på. Men den er svært gjennomført.
02:26
Publisert: