TVNorges eierselskap SBS Discovery har aldri hatt høyere inntekter enn ifjor, og resultatet er bedre enn noensinne. Samtidig er det mest rekord­artede i selskapets regnskaper Harald Strømmes bonus for året. Strømme fikk en ekstrabonus på 12,2 millioner kroner for det gjennomførte salget av TVNorge-gruppen fra tyske ProSiebenSat1 til amerikanske Discovery Communications ifjor sommer.

Med lønn, vanlig bonus og salgsbonusen hadde Strømme en total inntekt på 17,9 millioner kroner ifjor. Det er det meste noen norsk medieleder har tjent på ett år.

– Jeg har hatt griseflaks. Det er en svimlende høy sum, ingen tvil om det. Jeg hadde aldri drømt om å tjene slike penger, men er selvsagt glad for at muligheten bød seg, sier Harald Strømme, administrerende direktør og sjefredaktør i SBS Discovery.

«Salgsprovisjon»

Discovery kjøpte SBS’ nordiske virksomhet, inkludert TVNorge-kanalene, for ti milliarder kroner i 2013. Målt etter omsetning og resultater utgjorde de norske kanalene omtrent en tredjedel av prisen.

– Dette er en engangsbonus knyttet direkte til salget av TVNorge. Pengene er betalt av våre tidligere eiere, og belaster ikke virksomheten. Bonusen er ikke knyttet til regnskapsmessige resultater i 2013, men den akkumulerte verdistigningen i årene frem mot salget, sier Strømme.

Han sier at den ekstraordinære bonusen er tildelt av styret i ProSiebenSat1, som igjen var eid og styrt av store internasjonale investeringsfond.

– Bonusen var knyttet til den to år lange salgsprosessen, og det faktum at jeg frontet det norske selskapet i salgsprosessen. Dette er ikke uvanlig, siden det er store verdier som er i spill i en slik prosess, sier Strømme.

Strømme sier ikke noe om hvordan han forvalter inntektene. Ifølge regnskapet for SBS Discovery hadde Strømme en lønn på 3,1 millioner, en bonus på 2,2 millioner, og en gevinst på opsjoner på 642.000 kroner.

Videre står det i regnskapets noter: «I forbindelse med salget av selskapet fra ProSiebenSat1 til Discovery våren 2013 fikk han en salgsprovisjon på 12.210.000».

Sterk seervekst

– Vi øker omsetningen og bedrer resultatet kraftig. Vi økte vår reklameomsetning med 21 prosent i et marked som økte med 6,5 prosent. Med en vekst som var tre ganger større en resten av markedet, betyr det at hele veksten i markedet gikk vår vei, takket være en fantastisk innsats av alle de 150 ansatte i Nydalen, sier Strømme.

FULL UTTELLING. Admin­istrerende direktør og sjef­redaktør Harald Strømme i TVNorge fikk uttelling for å ha frontet prosessen med å selge TVNorge-gruppen til amerikanske Discovery. Salgs­bonusen ble på 12,2 millioner kroner.
FULL UTTELLING. Admin­istrerende direktør og sjef­redaktør Harald Strømme i TVNorge fikk uttelling for å ha frontet prosessen med å selge TVNorge-gruppen til amerikanske Discovery. Salgs­bonusen ble på 12,2 millioner kroner. (Foto: Gorm K. Gaare)
En vekst på 21 prosent i reklameinntektene reflekterer en vekst i seingen på SBS Discoverys kanaler.

Siden Strømme startet har TVNorge-gruppens seerandeler økt fra 8,9 prosentpoeng til 18,5 prosentpoeng i seergruppen over 12 år.

I målgruppen mellom 15 og 50 år, som regnes som mest attraktiv for annonsørene, har SBS Discovery 26 prosent seerandel i første halvår i år, like bak konkurrenten TV 2.

De tyske eierne som solgte TVNorge har belønnet Strømme for den markante veksten. Fra å være en aktør som kjempet med MTG om tredjeplassen i det norske tv-markedet, har Strømme gjort SBS Discovery til en gruppering som kjemper med TV 2 om å være størst i det kommersielle markedet.

Best betalt i media

Strømme tok over som administrerende direktør og sjefredaktør i TVNorge i 1. april 2009, og gikk straks i gang med å omforme tv-selskapet.

Det første grepet Strømme tok var å legge ned nyhetssendingene på TVNorge, noe som har vist seg å være lurt, for ingen savnet dem, og ressurser ble frigjort til å lage innhold av høy kvalitet. Så ble to nye nisjekanaler født, Max og Vox, som ga rask seervekst. Innholdsmessig satset TVNorge på egenprodusert norsk underholdningsinnhold. Kanalen satset stort på humor, og programserier med norske komikere som Ylvis, Thomas Giertsen, Espen Eckbo og Lene Kongsvik ble store seersuksesser.

Både inntektene og bunnlinjen til TVNorge-gruppen har mer enn doblet seg siden Strømme tok over i 2009, men det er først de tre siste årene at Strømme har fått personlig uttelling for resultatene.

Mens han hadde moderate bonuser i 2009 og 2010, økte hans bonuser til godt over to millioner kroner i 2011 og 2012, noe som gjorde ham til en av Norges klart best betalte medieledere.

I 2013 er han utvilsomt den best betalte. Tilsammen har Strømme tjent over 35 millioner kroner som sjef for TVNorge-gruppen siden 2009.

Selv har han følgende kommentar:

– Det er vanskelig å si det bedre enn Oscar Wilde: «Verden er urettferdig, og det skal vi være glad for». Denne bonusen forsterker jo unektelig poenget, sier Harald Strømme.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.