Onsdag kveld ble det klart at Norpost er konkurs.

Distribusjonsselskapet har siden i fjor levert lørdagsaviser i store deler av landet og leverte i forrige uke aviser til 47.000 norske husstander, ifølge selskapet selv.

Det var NRK som først omtalte saken.

Kan bli stopp allerede på lørdag

Bostyrer Stine D. Snertingdalen (42) i Kvale Advokatfirma
Bostyrer Stine D. Snertingdalen (42) i Kvale Advokatfirma (Foto: Kvale)

Foreløpig holdes driften i konkursboet i gang mens man leter etter nye eiere, men allerede på lørdag kan det bli aviskaos. 

– Vi har ikke muligheten til å holde hjulene i gang så lenge. Vi jobber med å få en avklaring av salg før helgen, sier bostyrer Stine D. Snertingdalen (42) i Kvale Advokatfirma.

Om ingen melder seg, vil driften bli stoppet.

– Har vi en konkret og positiv dialog med en kjøper fredag ettermiddag, vil vi se på muligheten for å få ut aviser også lørdag, sier Snertingdalen.

Norpost skal etter det DN erfarer ha forhandlet med en potensiell ny eier helt frem til klokken 10 onsdag morgen. Da forhandlingene strandet, begjærte Norpost seg konkurs. 

Iverksetter beredskapsplan

Norpost er en underleverandør av Kvikkas, som har kontrakten med staten om lørdagslevering av aviser. Daglig leder Stig Kleive i Kvikkas sier de nå gjør hva de kan for å unngå at lørdagsavisen ikke kommer frem til 47.000 hjem. 

– Vi jobber med vår beredskapsplan. Det er det jeg kan si. Vi må se på alternativene vi har klare, sier han.

Kleive kan ikke love at de har en løsning klar om Norpost innstiller driften. 

– Jeg understreker at det bare er timer siden Norpost gikk konkurs. Men vi skal gjøre hva vi kan for å fortsette å ha fornøyde kunder, sier han.

100 millioner i gjeld

Norpost hadde ved utgangen av 2015 i overkant av 54 millioner kroner i gjeld, ifølge selskapets regnskaper. Den har økt drastisk i løpet av fjoråret.

Bostyrer opplyser at gjelden nå anslås til 100 millioner.

Norposts konkurs er et sørgelig eksempel på tapte arbeidsplasser blant annet som konsekvens av manglende reell konkurranse.
Jarle Hammerstad, avdelingsleder i Virke

I 2015 leverte selskapet et driftsunderskudd på 5,8 millioner kroner. Om tallene for 2016 sier daglig leder Geir Trygve Feltstykket (51) i Norpost:

– Det er ikke klart, men det er fatalt, for å si det sånn.

Felstykket ble hentet inn etter at både ledelsen og styreleder ble kastet i november i fjor. Nå er han usikker på hvorvidt han fortsatt faktisk er daglig leder.

I kontakt med flere kjøpere

Bostyrer Snertingdalen sier de per nå er i dialog med flere potensiell kjøpere, men vil ikke kommentere hvem.

– Alle har fått beskjed om at vi ønsker å selge før helgen. Sånn sett er det godt håp om en videreføring. Men vi vet ikke for sikkert, sier hun.

Og fortsetter:

– Vi er interessert i å komme i kontakt med ytterligere kjøpere. Det er mange arbeidsplasser å redde her, så det ville vært fint om vi klarte videre drift.

Satset og tapte på ny postlov

Norpost satset stort på at en ny postlov skulle la dem distribuere to ganger i uken. 

Men konflikt om deling på postens nøkler og tolkning av loven stakk kjepper i hjulene. I fjor høst sa Norpost opp 500 ansatte. I dag er det omkring 800 ansatte igjen i selskapet.

Arbeidsgiverorganisasjonen Virke kaller konkursen tragisk.

– Norposts konkurs er et sørgelig eksempel på tapte arbeidsplasser blant annet som konsekvens av manglende reell konkurranse. Tilsynsmyndighetene har sviktet i denne saken. Både postloven og konkurranseloven har vært satt ut av spill, sier leder for næringspolitisk avdeling Jarle Hammerstad i Virke i en epost til DN.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Derfor reiser norske mediesjefer til Austin igjen og igjen og igjen
Denne uken har en rekke norske medie-topper vært på teknologimessen South by Southwest i Texas.
02:24
Publisert: