Det ble ingen hyggelig start på uken for de ansatte i den snart 100 år gamle avisen The New York Daily News.

Avisen sparker halvparten av de ansatte i redaksjonen med øyeblikkelig virkning, skriver Reuters og en rekke amerikanske medier.

De ansatte mottok den sjokkerende beskjeden i epost mandag morgen amerikansk tid, skriver CNN Money. Der het det at avisen skal gjennomgå en fundamental restrukturering som dramatisk vil endre redaksjonelle prioriteringer. Den usignerte eposten var sendt fra eierselskapet Troncs «talent- og engasjements-avdeling».

Avisen ble etablert i 1919 som USAs første tabloidavis, og er kjent for sine iøynefallende forsider. Nå skal The New York Daily News fremover i stedet satse sterkere på sin nettutgave.

– Vi reduserer i dag størrelsen på redaksjonen med cirka 50 prosent og ny-satser mye av vårt talent på «breaking news» – særlig innenfor kriminalitet, rettssikkerhet og offentlig ansvar, heter det i eposten.

Som for mange andre tradisjonelle printmedier er årsaken til de drastiske kuttene i The New York Daily News fallende annonseinntekter, lavere lesertall og store økonomiske problemer.

– Grådige beslutning

Før mandagens melding hadde The Daily News rundt 85 ansatte journalister. Sparkingen har skapt skarp kritikk fra flere hold på sosiale medier. Blant annet fra New Yorks ordfører Bill de Blasio som fyrte av følgende salve på Twitter.

-Det er ingen hemmelighet at jeg har vært uenig med Daily News fra tid til annen. Men Troncs grådige beslutning om at kutte i nyhetsredaksjonen er dårlig for myndighetene og en katastrofe for New York City. Tronc burde selge avisen til noen som er engasjert i lokal journalistikk.

The Daily News har vunnet 11 Pulitzerpriser gjennom historien. Avisen fikk blant annet Pulitzerprisen for 2017 for avsløringen av hvordan politiet i New York kastet fattige ut av boligene sine.

Pulitzer-prisene er USAs viktigste priser for journalistisk arbeid. Det er Columbia-universitetet i New York som står for tildelingen hvert år i april.

Kuttene i The New York Daily News er ikke de første som eierselskapet Troncs gjennomfører i avisbransjen i år. I april måtte flere ansatte i Los Angeles Times ta sin hatt og gå, og det samme skjedde i The Chicago Tribune en knapp måned tidligere.(Vilkår)

– Nå pågår det en teknologisk revolusjon i verden
Leder i Sosialistisk Ungdom, Andreas Sjalg Unneland, med oppfordringer til Audun Lysbakken.
00:50
Publisert: