DNs oversikt viser at det bare er 15 prosent kvinner i ledelsen for Schibsted Medier, den nye konsernoverbygningen til mediehus som Aftenposten, VG og Aftonbladet.

Det innebærer to kvinner av en medieledergruppe som teller 13, når man trekker fra kommunikasjonsdirektør Lena K. Samuelsson som sitter i konsernsjef Rolv Erik Ryssdals øverste konsernledelse.

– Det er altfor dårlig i 2017, mener Trine Eilertsen, Aftenpostens politiske redaktør.

– Det har vært en diskusjon før, som har gått på at det er vanskelig å finne kvinner med den rette bakgrunnen når du har en veldig tech-tung virksomhet. Men innen medier er det mange kompetente kvinner som kunne sittet på alle plasser i den ledergruppen. Jeg synes det er merkelig at den er så mannstung som den er, sier hun.

Etterlyser «ordentlig» prosess

– Hvorfor skjedde det?

– Det hadde vært bedre om du hadde hatt en ordentlig prosess i forkant, med intervjurunder der man skannet hele selskapet. Da hadde du funnet flere kompetente kvinner du kunne plukket fra. Det er jeg helt overbevist om, sier Eilersen.

– Hvorfor ble ikke dette gjort?

– Alle skylder alltid på at de har dårlig tid, ting endrer seg raskt og man må gjøre ting raskt. Hvis du alltid skal skylde på det, og ikke ha ordentlige prosesser, så ender du med å ansette de som står deg nærmest. Da går du i kjente spor. De kjente sporene er at det er mest nærliggende å velge en mann. Jeg mener du bør benytte en slik omorganisering til å se om du kan få opp og frem nytt talent. Og være veldig mye mer bevisst på det enn man har vært i denne runden, sier Eilertsen.

Konsernsjefen: Opptatt av mangfold

Konsernsjef Rolv Erik Ryssdal (54) sier Schibsted jobber med å bedre kjønnsbalansen i mediekonsernet.

– I sjefredaktørenes ledergrupper ligger vi på nærmere 50 prosent kvinner, men det finnes også andre gode eksempler. Målet er at kjønnsbalansen over tid også skal bli bedre på toppnivå, sier Ryssdal.

Eilertsen sier hun har tatt opp problemet rundt rekruttering av kvinner til lederstillinger i mange sammenhenger internt.

– Flere av oss har reagert på at vi nok en gang endte med en mannstung ledergruppe, sier Eilertsen.

Bedre balanse - lettere å varsle

Siden begynnelsen av oktober har en lang rekke kvinner stått frem med fortellinger om seksuell trakassering og overgrep de skal ha blitt utsatt for av Harvey Weinstein, en av Hollywoods største filmprodusenter.

Denne uken meldte det britiske nyhetsbyrået PA at 65-åringen også etterforskes for 11 overgrep begått mot syv britiske kvinner.

I Sverige er to menn fra Schibsted og konsernets svenske storavis Aftonbladet permittert etter overgrepsanklager.

Schibsted har som følge av anklagene igangsatt en granskning gjennom en uavhengig tredjepart.

– Gjør mannsdominans det vanskeligere å varsle om seksuell trakassering?

– Hvis du har bedre balanse med mange kvinner på flere nivåer, gjør det noe med kulturen. Det blir mindre trakassering og lettere å si i fra, mener Eilertsen.

Hun mener sakene som kommer opp i Sverige og andre steder i etterkant av Weinstein-skandalen i USA er enda et argument for bedre kjønnsbalanse.

-Det er ikke lett å ta ting helt til topps hvis du ser at folk i nærheten av topplederen får lov til å gjøre ting som ikke er «innenfor», sier Trine Eilertsen.

«Minsker sjansen for å trå feil»

Hun støttes av Siv Juvik Tveitnes, som fungerer i stillingen som EVP People, eller øverste hr-ansvarlige i Schibsted.

Hun svarer slik på spørsmål om kjønnsbalansen i Schibsted-ledelsen er tilfredsstillende:

–I Schibsted er vi opptatt av mangfold i våre ledergrupper, også kjønnsbalanse. En god balanse øker muligheten for at vi lykkes, og for at relevante synspunkter kommer frem i faglige diskusjoner. Jeg tror også det minsker sjansen for å trå feil og at det bidrar til å skape en kultur hvor seksuell trakassering og mobbing er uaktuelt. Heldigvis har vi mange sterke kvinnelige ledere i Schibsted på ulike ledernivå, målet er at kjønnsbalansen over tid også skal bli bedre på toppnivå, så det jobber vi mot, skriver Juvik Tveitnes i en epost.(Vilkår)

Uaktuelt for Jo Lunder å bli toppleder igjen
Yrkesrisikoen er for stor, sier tidligere Vimpelcom-sjef Jo Lunder etter at økokrim henla korrupsjonssiktelsen mot ham.
00:50
Publisert: