– Hvis et selskap betaler noen for å publisere eller gjøre tilgjengelig artikler om dets aksje, må det gi beskjed til offentligheten og investorer. Disse selskapene, promotørene og skribentene har angivelig villedet investorer ved å skjule betalte kampanjer som objektive og uavhengige analyser, sier direktør Stephanie Avakian i det amerikanske finanstilsynet SEC i en pressemelding.

Stephanie Avakian i SEC.
Stephanie Avakian i SEC. (Foto: SEC)

Ifølge finanstilsynet har det siktet 27 individer og mindre selskaper for å ha betalt for skjult reklame, som deretter er blitt publisert på businessmedier- og blogger som Forbes, Seeking Alpha, Yahoo Finance, Benzinga, TheStreet og The MotleyFool, ifølge CNN.

Artiklene skal ha vært svært positive til aksjene som er involvert. 

Reklameartikler

Ifølge SEC fant de tilfeller der et børsnotert selskap hyret inn promotører eller kommunikasjonsbyråer til å «generere publisitet for aksjen». 

Deretter ansatte selskapene skribenter, som skal ha postet artikler med sterk spådom om kursoppgang under «dekke av uavhengighet, når det i realiteten ikke var noe annet enn betalte reklameartikler». 

SEC skriver videre at mer enn 250 artikler inkluderte falske påstander om at skribentene ikke hadde fått penger fra selskapene de skrev om.

17 av de involverte partene skal ha kommet til forlik med SEC, og får bøter – som varierer mellom 2.200 dollar og 3 millioner dollar. 

Les også:Funcom-analytiker avslørt av E24 - Funcom fjernet alle referanser til selskapet 

Går ut med offisiell advarsel

SEC mener omfanget av artikkeljukset kan være så stort at det nå går ut med en formell advarsel til alle investorer, for å forhindre at man handler aksjer på bakgrunn av falske analyser. 

Dette er rådene det amerikanske finanstilsynet gir til investorer:

  •  Selv om en artikkel på en investornettside ser ut til å være en objektiv informasjonskilde, eller gir en vurdering til forskjellige aksjer, kan de være en del av en hemmelig betalt aksjepromotering. 
  • Gjør aldri en investering basert kun på informasjon fra en slik side. 
  • Før man investerer i en aksje, bør man undersøke selskapet grundig og forsikre seg om at man forstår hva det driver med.
  • Som med enhver investorbeslutning, bør man nøye vurdere alt materialet som er tilgjengelig, og forsøke å verifisere det man blir fortalt om selskapet.

 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.