– Vi kjøper Nettbil fordi det er et nytt og spennende konsept, og et godt tilskudd for forbrukerne som en ny måte å selge bil på. Dette er et marked der noen selger bilen direkte, og noen gjør det hos forhandler. Dette er et tredje alternativ, sier toppsjef Christian Printzell Halvorsen i Finn.no.

Nettbil as har hatt en rask vekst etter at mediekonsernet Aller Media skjøt inn 8,8 millioner kroner våren 2018. Fra en omsetning på 88 millioner kroner i fjor, anslår bedriften å selge biler for 420 millioner kroner i 2019.

Nå kjøper mediekonsernet Schibsted, som eier Finn.no, opp selskapet og styrker dermed grepet om bruktbilmarkedet. Samtidig skyter konsernet inn vekstkapital i tjenesten.

Partene vil ikke gå ut med hvor mye penger det er snakk om, men etter transaksjonen vil Schibsted sitte igjen med en eierandel på 67 prosent. Gründerne av Nettbil vil sitte igjen med resten.

– Vi skal være en industriell eier og kommer til å være aktivt involvert i selskapet. Vi har planer for hvordan vi skal ekspandere produktet i markedet, men selskapet kommer til å bestå, sier Halvorsen.

Lettere for forbrukeren

Konseptet fungerer slik at forbrukeren leverer inn bilen til en NAF-stasjon. Deretter legges den ut for auksjon, der forhandlere kan by på bilen gjennom den digitale markedsplassen.

– Alternativet i dag er å legge ut en annonse på Finn.no, eller tar den i en innbytte hos en forhandler. Dette er en annen løsning som er lettere for forbrukeren, sier Halvorsen.

– Så du mener dette er en bedre tjeneste, enn Finn.no?

– Jeg tror det er myntet på forskjellige personer. Folk har ulike behov. Hvis du vil ha høyest pris så vil en annonse på Finn.no være den beste måten å selge på. Hvis du vil ha en enklere prosess, så er Nettbil en god løsning.

Halvorsen forteller at de vurderer hvordan tjenesten skal integreres på Finn.no, og at de «helt klart» kommer til å vise den frem på plattformen.

Aller Media og Tjuvholmen Ventures er selskapene som kjøpes ut av selskapet. Representant for Aller Media og tidligere styreleder Antoine Thebault i Nettbil er fornøyd med investeringen.

– Vi er veldig stolte av vår felles reise med Nettbil. Sammen med Aller Media, har Nettbil vokst 30-gangeren siden vår investering i april 2018 og opererer nå i hele landet. Dette viser hvor verdifullt bistand og distribusjonskraft fra et mediehus som Aller Media kan være for et selskap som har ambisjon om å bli en vesentlig nasjonal aktør, sier han i en pressemelding.

Vil ekspandere

I 2018 solgte Nettbil 762 biler. Nå i desember passerte selskapet 3000 biler. Gründer og daglig leder Anders Espelund tror Schibsted inntog i selskapet vil øke veksten ytterligere.

– Dette betyr at vi har funnet en investor som vi virkelig har troen på at kan hjelpe oss med å skalere og ta neste steg.

Espelund forklarer at omsetningen er høy fordi betalingen fra forhandlerne skjer gjennom selskapet. I fjor hadde Nettbil et negativt driftsresultat på 4,5 millioner kroner. Gründeren sier at de kommer til å gå med underskudd i år også.

– Nå jobber vi med å utvikle plattformen og merkevaren vår.

– Hvorfor valgte dere Schibsted?

– Det som er veldig bra med Schibsted er pakken rundt de friske pengene. Vi har et produkt som er komplementært med Finn.no. Det er i hovedsak to måter å bli kvitt bilene på og kundereisene våre passer fint sammen, sier Espelund.

Jakt etter nye selskaper

Schibsted tjener hovedsakelig penger på tre områder: mediehus som VG, Aftonbladet, Aftenposten, Bergens Tidende og Stavanger Aftenblad, finansielle tjenester som forbrukslånsportalen Lendo, og digitale markedsplasser som Finn.no.

Tidligere i år spant selskapet ut den internasjonale rubrikkvirksomheten sin i det nye selskapet Adevinta.

For bare noen uker siden gikk Schibsted inn i boligalarmmarkedet gjennom oppkjøp av det nystartede selskapet Homely. Om oppkjøpsstrategien til Schibsteds markedsplasser sier Halvorsen følgende:

– Sånn som Schibsted ser ut i dag, etter børsnoteringen av Adevinta, vil det gjenværende fokuset vårt være på Norden. Tjenester som kan hjelpe oss med å utvide i Norden er interessante for oss. Schibsted, gjennom Schibsted Growth, ser på investering i nordiske startups som kan skalere også utenfor Norden, slik som Lendo gjør.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.