Ifølge en pressemelding er dette hovedpunktene i en intensjonsavtale som er inngått mellom dagens eiere av Mediehuset Nettavisen as.

Lokalaviskonsernet Amedia og den danske stiftelsen Egmont eier i dag hver sin halvpart av Mediehuset Nettavisen.

– Det har vært interessant og morsomt å være et ønsket barn som begge foreldrene ville ha hundre prosent eierskap til, sier redaktør Gunnar Stavrum på en pressekonferanse mandag formiddag.

– Det delte eierskapet har fungert utmerket fram til i dag. Men etter hvert som vi har vokst oss større og sterkere, er det bra at selve avisen Nettavisen nå får en, sterk strategisk eier med kompetanse på medier, sier sjefredaktør Gunnar Stavrum til Nettavisen.

Deler mediehuset mellom seg

Ifølge pressemeldingen innebærer transaksjonen at Amedia kjøper Nettavisen og NA24, mens Egmont kjøper selskapets resterende virksomhet, som omfatter magasinene Side2 og Side 3, samt bloggvirksomheten.

Hverken Espen Asheim i Egmont Publishing eller Are Stokstad i Amedia vil si noe om hvordan de to delene av Mediehuset Nettavisen er priset i transaksjonen eller hvordan partene har kommet frem til riktig prising av på den ene siden Nettavisen og på den andre blogg.no, Side2 og Side3.

Gunnar Stavrum (til venstre) fortsetter som sjefredaktør, under konsernsjef Are Stokstads (oppe til høyre) ledelse.
Gunnar Stavrum (til venstre) fortsetter som sjefredaktør, under konsernsjef Are Stokstads (oppe til høyre) ledelse. (Foto: Gunnar Blöndal)

Asheim spøker med at det har vært «akrobatiske øvelser», mens Stokstad sier:

– Vi har solgt for billig og kjøpt altfor dyrt. Det har tatt tid fordi begge har hatt lyst, sier Stokstad.

Fortsetter som redaktør

Gunnar Stavrum fortsetter som sjefredaktør i Nettavisen, der både han og Are Stokstad lover at det fortsatt skal være «høyt under taket».

Stokstad kaller transaksjonen en vinn-vinn-situasjon for både lesere, ansatte og eiere.

– Nettavisen skal ha samme profil som før, men både avisdelen og magasindelen vil bli vesentlig styrket ved å bli nærmere tilknyttet eierne og deres miljøer, sier Stavrum.

Trer i kraft ved nyttår

Ifølge meldingen vil endelig avtale mellom Amedia og Egmont ventelig bli signert i begynnelsen av november, mens endringene forventes å bli gjennomført ved årsskiftet.

Millionbedrift

Mediehuset Nettavisen hadde en samlet omsetning på 138,6 millioner kroner i 2016, og fikk et driftsresultat 21,4 millioner kroner.

Det ga en driftsmargin på 15,5 prosent, noe som plasserer virksomheten helt i toppskiktet blant norske mediehus når det gjelder lønnsomhet.

For Amedia vil Nettavisen kunne bidra som en nasjonal trafikkmotor for konsernets mange lokale nettaviser.

Egmont vil etter splittelsen av Mediehuset Nettavisen eie både TV 2, ukeblad-konsernet Egmont Publishing og blogg.no, som er den ledende plattformen for norske bloggere.

Beholder bloggavtale

Selv om Nettavisen og blogg.no fremover vi ha forskjellige eiere, vil bloggerne på plattformen fortsatt bli å finne forsiden av Nettavisen.

– I avtalen ligger det man skal videreføre samarbeidet som det foregår i dag. Mange bloggere er direkte knyttet til Nettavisen-merkevaren og har en avtale med Nettavisen, som Jan Petter Sissener, sier daglig leder Kjetil Mannheim i Blogg.no.

Langvarig usikkerhet

Helt siden LO og Telenor solgte Amedia til Sparebankstiftelsen DNB for 395 millioner kroner i februar 2016 har det vært usikkerhet rundt eierskapet i Nettavisen.

Bakgrunnen er at LO og Telenor, ved salget til Sparebankstiftelsen DNB, sikret seg en spesiell opsjon som ga dem mulighet til å selge Amedias minoritetsposter i Mediehuset Nettavisen og Asker og Bærums Budstikke «en gang til» hvis de klarte å oppnå en høyere pris.

Etter at opsjonen hadde utløpt, kjøpte Budstikka våren 2017 selv Amedias aksjer i lokalavisen.

Usikkerheten rundt det delte eierskapet i Mediehuset Nettavisen ble først løst nå.

DN har tidligere skrevet at den samlede prisen som ble lagt til grunn for Amedias aksjeposter i Budstikka og Mediehuset Nettavisen i forbindelse med salget til Sparebankstiftelsen DNB var rundt 100 millioner kroner.(Vilkår)