Den første frukten fra Amedias oppkjøp av Nettavisen i oktober er nå spisemoden. Tirsdag lanserer konsernet den nye heldigitale abonnementsavisen NA+. Avisen blir en nett- og mobilbasert dagsavis med seks utgaver i uken, som skal blande saker fra Amedias 63 lokalaviser med nyhet-, kommentar- og featurejournalistikken fra Nettavisen.
– NA+ er utarbeidet i fellesskap med Nettavisen, basert på et ønske om å benytte det faktum at Amedia har 800 journalister landet rundt. Å forene disse i en sterk koalisjon var en av de bakenforliggende tankene våre med oppkjøpet av Nettavisen, sier konsernsjef Are Stokstad i Amedia.
La ned likt konsept
Lanseringen av NA+ kommer kort tid etter at Amedia la ned den riksdekkende eavisen Rix i begynnelsen av januar. Ambisjonen bak Rix var også der å samle det beste fra Amedias 60 lokalaviser, kombinert med nasjonalt stoff fra NTB.
Konsernsjef Stokstad sier at NA+ og Rix er to vidt forskjellige produkter, selv om ambisjonen var lik.
– Rix var rettet mot kjerneleserne av papiravisene. Dette produktet er rettet mot en målgruppe som er litt yngre. Digital rekruttering er en målsetning, sier han.
VG på 60-tallet
Gjennom flere år med stoffutveksling mellom Nettavisen og Amedias lokalaviser også før oppkjøpet, har potensialet og engasjementet som ligger i de beste lokalsakene blitt tydelig, ifølge utgavesjef Maria Schiller Tønnesen i NA+.
– Det er litt som VGs suksessoppskrift på 60- og 70-tallet. Vi vil løfte de gode lokalsakene opp til å bli nasjonale, sier Nettavisen-redaktør Gunnar Stavrum.
– Men blir ikke de beste lokalsakene allerede plukket opp av riksmediene?
– Ikke så fort som vi kommer til å ha de, sier Tønnesen.
– Nettsakene spres ofte fort, men de som dukker opp først i aviser og digitale utgaver tar ofte litt tid. Siden hele Amedia jobber digitalt, får NA+ mulighet til å identifisere disse sakene før de i det hele tatt blir publisert, sier Stokstad.
NA + lanseres som et eget avisprodukt, men innlemmes på sidene til Nettavisen. De største lokalsakene skal frontes på forsiden, og vil bli markert med plusstegn, slik man kjenner fra andre nettbaserte abonnementsmodeller.
Lokker med sport
I tillegg til lokalstoff og riksdekkende nyhetsjournalistikk fra Nettavisen, vil NA tilby abonnentene direktesendinger til en rekke sportsarrangement og -ligaer som Amedia sitter på strømmerettighetene til. Sportspakken vil inkludere fotball, ishockey og futsal fra både høyere og lavere divisjoner:
- Fotballutvalget vil bestå av livesendinger av de fire første rundene i fotball-NM (cupen), rundt 50 kamper fra eliteserielagenes treningsturnering Marbella Cup, et ukjent antall kamper fra PostNord-ligaen (2. divisjon, der lag som Lyn og Fredrikstad spiller), utvalgte kamper fra Norsk Tipping-ligaen (3. divisjon) og et ukjent antall kamper fra Toppserien for kvinner.
- Et ukjent antall kamper fra eliteserien i futsal, altså innendørs fotball.
- Høydepunkter og direktesendte ishockeykamper fra 1. og 2. divisjon, nivåene rett under Get-ligaen.
Direktesendt sport har vist seg å være en klikkvinner hos flere Amedia-aviser. Blant annet Fredriksstad Blad har hatt suksess med tilbudet om direktesendt fotball fra lavere divisjoner og tidlige cuprunder med lokale lag som en del av avisabonnementet. Høydepunktet kom da nærmere 11.000 abonnenter så lokaloppgjøret mellom Fredrikstad Fotballklubb (FFK) og Kråkerøy i cupen i april i fjor.
Etter at FFK rykket ned fra Obos-ligaen til PostNord-ligaen i fjor, får avisen nå også mulighet til å sende kampene til byens største fotballag.
– Nå har vi fire cuplag vi vil følge tett, og det vet vi at det er interesse for blant abonnentene våre, sier ansvarlig redaktør René Svendsen i Fredriksstad Blad.
Frykter ikke abonnentkollisjon
At moderkonsernets nysatsing NA+ nå også vil ha mulighet til å sende alle FFKs kamper som et lokkemiddel til abonnentene, er ikke noe Svendsen frykter vil kollidere med deres tilbud.
– I utgangspunktet frykter jeg ikke det. Folk abonnerer ikke hos oss for én type innhold, sier han.
At NA+ også kan komme til å plukke de beste sakene fra Fredriksstad Blad, for å tilby dem til sine abonnenter er heller ikke noe sjefredaktøren ser på som problematisk.
– Jeg velger å se på Nettavisens inntreden i Amedia som noe utelukkende positivt. Vi får et redaksjonelt miljø vi kan samarbeide med, og som sikrer en posisjon med utgangspunkt i Oslo. Vi ser at vi sitter med for små ressurser til å konkurrere godt nok med riksmediene på enkelte stoffområder som er i vårt interessefelt, og med Nettavisen har vi større ressurser til å gjøre en bedre jobb på sånne ting, sier han.
I utgangspunktet foreligger det ingen planer om å bruke Amedias eksisterende digitalabonnenter, over 450.000 i tallet, til å generere fart til NA+ i oppstartsfasen, forteller konsernsjef Stokstad. Han vil imidlertid ikke utelukke det.
– Vi lanserer dette nå, så ser vi hva vi kan gjøre for å skape merverdi etter hvert. Det er absolutt aktuelt at NA+ skal tilbys våre eksisterende abonnenter i en eller annen prøveform, sier han.
– For Nettavisens perspektiv er det selvfølgelig interessant med Amedias digitalabonnenter, men vi mener fortsatt det er lurt å lansere som et selvstendig produkt først, for å lodde markedsinteressen, sier Nettavisen-redaktør Stavrum.(Vilkår)