Tirsdag kunne DN melde at Morgenbladet må kutte åtte millioner kroner, derav seks millioner i personalkostnader. Det kommer på toppen av en lengre periode med utfordringer i arbeidsmiljøet og dårlig samarbeid mellom sjefredaktør Anna B. Jenssen og ansatte.

Onsdag ettermiddag valgte de ansatte i Morgenbladets redaksjonsklubb enstemmig å varsle mistillit mot Jenssen, i et brev til styreleder Amund Djuve.

Fredag morgen ble det avholdt et slags krisemøte i avisen, etter innkalling fra Jenssen. Konserndirektør med ansvar for HR og organisasjon Helle Øverbye i NHST og styreleder i Morgenbladet Amund Djuve, som er ansvarlig redaktør i DN, var også til stede.

Stemningen på møtet beskrives som amper og ledelsen fikk krasse spørsmål fra de ansatte.

På møtet, som varte i godt over én time, ble det klart at Jenssen blir sittende i sjefsstolen.

– Jeg kommer ikke til å trekke meg, bekrefter sjefredaktøren overfor DN.

Klubben: Reell mangel på tillit

Klubbleder Jo T. Gaare forteller at klubben er uenige i denne beslutningen, men påpeker at det ikke er klubben som avgjør hvem som skal være redaktør. Han omtaler mangelen på tillit som «reell».

– Jenssen har hatt nok tid på seg til å bygge tillit, men spesielt i løpet av dette siste året har tilliten blitt dårligere og dårligere, skriver han i en melding til DN.

– Jeg kan ikke se for meg at tilliten nå plutselig skal øke. Redaktøren har hatt sin sjanse og hennes tid i Morgenbladet bør nå være over. Hun må ta til seg beskjeden om mangel på tillit fra en enstemmig klubb og trekke seg som leder.

I lys av dagens møte, og etter å ha lest Gaares kritikk, understreker Jenssen til DN på melding at hun ikke vil trekke seg.

– Tross all uroen er jeg fremdeles motivert for å jobbe i Morgenbladet og utvikle den gode journalistikken vår videre. Men dette er selvsagt en krevende situasjon, skriver hun videre.

– Hvordan den skal løses vil jeg diskutere internt og ikke i mediene.

Styreleder Djuve: – Alle parters ansvar å bidra

Amund Djuve, styreleder i Morgenbladet og ansvarlig redaktør i DN, beskriver stemningen på møtet som «engasjert». Djuve forteller at han deltok på møtet for å gi Anna Jenssen sin fulle tillit som sjefredaktør, og for å redegjøre litt om grunnlaget for hvorfor man gjennomfører kostnadskuttene man vedtok for en uke siden.

– Morgenbladet har hatt en veldig god utvikling de siste årene, både redaksjonelt og i omsetning, og det har staben og ledelsen fått til i fellesskap.

– Hvordan skal man jobbe videre når stemningen er slik den er nå?

– Det blir en veldig krevende oppgave. Det er en daglig leder som først og fremst har ansvar for arbeidsmiljø, men alle parter har ansvar for å bidra, sier han.

– Jeg tror ikke folk har lyst til å ha det vondt og vanskelig i lang tid. Når de nå har fått høre at Jenssen fortsetter, så har jeg såpass med tiltro til at folk selv vet hvordan de ønsker å ha det på jobb. At alle parter nå må bidra til å løse opp i dette, gitt de premissene som ligger der.

Sjefredaktør og administrerende direktør i Dagens Næringsliv Amund Djuve er styreleder i Morgenbladet. Nå forbereder han seg på å gjennomføre kostnadskutt i begge aviser.
Sjefredaktør og administrerende direktør i Dagens Næringsliv Amund Djuve er styreleder i Morgenbladet. Nå forbereder han seg på å gjennomføre kostnadskutt i begge aviser. (Foto: Aleksander Nordahl)

Djuve avviser at tilbudet om sluttpakker, og det tidvis turbulente klimaet i redaksjonen, bidrar til et inntrykk av at det er enten de ansatte eller sjefredaktøren som får bli.

– Det er to helt forskjellige ting. Mitt inntrykk har vært at det var i ferd med å bli litt mindre ille i vår, men at den mangeårige veksten har stoppet opp. Morgenbladet må derfor gjennom samme type kostnadsreduksjon som nesten alle andre redaksjoner har gjennomført de siste fem-seks årene, sier Djuve.

Han understreker at de to tingene ikke henger sammen, men at han har registrert at utfordringene i arbeidsmiljøet er blitt verre siden vedtaket om kostnadskutt forrige fredag.

– Vi må ha en mer lønnsom bedrift om vi skal være i stand til å satse slik at Morgenbladets utrolig gode journalistikk også lykkes på nett.

Brevet fra klubben

I brevet som ble sendt onsdag sto det at Jenssens avgjørelse om kutt er forhastede og ødeleggende for den digitale satsingen avisen står overfor.

– Denne satsingen har ansvarlig redaktør Anna B. Jenssen forpurret ved å skape en dyptgripende konflikt, som blant annet har ført til fravær av en effektiv, operativ ledelse i en kritisk fase, skrev klubben i brevet.

Klubben består av de redaksjonelt ansatte som er medlem i fagforeningen, og består av rundt 25 stykker. Brevet ble vedtatt enstemmig. Det er rundt 35 ansatte i Morgenbladet.

Det er likevel styret, og ikke de ansatte, som avgjør hvorvidt en ansvarlig redaktør beholder stillingen sin – og styreleder Djuve svarte på brevet med å erklære full støtte til Jenssen.

– Jeg mener at Morgenbladet under hennes ledelse har hatt en god utvikling redaksjonelt og økonomisk. Siden hun startet som redaktør i 2012 har avisen er blitt stadig bedre, og blitt et godt produkt for samfunnsengasjerte lesere. Det er styret og eieren som skal ha tillit til sjefredaktør. At klubben ikke har det er bekymringsfullt, sa han til DN da.

Skal kutte også i DN

Torsdag varslet Djuve at også DN må gjennom en periode med kostnadskutt. Totalt skal DN ta 30 millioner kroner i kutt, der fem av disse kommer gjennom kutt i trykkeri- og distribusjon.

Hvordan de resterende 25 millionene skal kuttes er ikke bestemt, men en stor del skal tas gjennom personalkostnader gjennom nedbemanning.

Både Morgenbladet og Dagens Næringsliv er eid av mediekonsernet NHST Media Group.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.