Brevet ble sendt til Morgenbladets styre tirsdag kveld og inneholder knallhard kritikk av sjefredaktør Anna B. Jenssen. Morgenbladet har lenge vært preget av konflikter og uro, noe som ble offentlig da redaksjonssjef Ivar A. Ivarsen sluttet på dagen i november i fjor.

De siste ukene har konflikten toppet seg etter at Jenssen tilbød alle ansatte i avisen sluttpakker for å kutte kostnader. Redaksjonsklubben valgte å erklære mistillit mot sjefredaktøren, men hun nektet å trekke seg.

I det nye brevet fra redaksjonsklubben skjerper de nå kritikken og kommer med knallharde beskyldninger mot Jenssen, som DN har fått tilgang til.

– Når styret ikke tar innover seg at klubben ikke har tillit til Anna B. Jenssen, så ser vi oss tvunget til å utdype hva som har ført til mistilliten, sier klubbleder Jo T. Gaare i Morgenbladet.

Avisens redaksjonelt ansatte påpeker at Morgenbladet har en unik arbeidsvilje gjennomsyret av dugnadsvilje.

«Jenssen er i ferd med å rasere denne kulturen», skriver redaksjonsklubben.

Redaksjonsklubben mener Jenssen derfor ikke er den riktige til å lede avisen videre, og krever hennes avgang.

– Jeg kan bekrefte at jeg ikke kommer til å trekke meg, sier Jenssen i en melding til DN tirsdag kveld.

Vurderer å slutte

Onsdag meldte Journalisten at nesten alle redaksjonelt ansatte i Morgenbladet vurderer å slutte i avisen, og viser til et tyvetalls anonyme kilder. DN er også kjent med at flere sentrale personer vurderer å slutte i avisen.

Morgenbladet er eid av NHST Media Group, som også eier Dagens Næringsliv. Avisen ble kjøpt opp fra Stiftelsen Fritt Ord, og as Forlagsfinans i 2013. De sitter igjen med en eierandel på rundt 4,5 prosent hver.

– Vi følger med og håper styre og hovedeier raskt finner løsninger som er de beste for Morgenbladets fremtidige økonomi, kvalitet og fulle uavhengighet. Dette er de fire viktige momentene for oss som symbolsk småeier etter salget til NHST i 2013, sier direktør Knut Olav Åmås i Fritt Ord.

Klubben beskriver brevet som en bekymringsmelding. Det inneholder en rekke sterke karakterstikker av Jenssen:

«Svak og vaklende ledelse», «total mangel på retning i den faglige, strategiske ledelsen av avisen» og «uforutsigbar og manipulerende lederstil».

«Klubbens mangel på tillit til redaktør Jenssen skyldes helt konkret at man som arbeidstager faktisk ikke kan forholde seg til det hun beslutter. Noe annet – og diametralt motsatt – er som oftest besluttet før det har gått et år, eller en måned, eller en dag. Omskifteligheten gjelder ikke bare beslutningsprosessene i avisen, det gjør seg også gjeldende i redaktørens lederstil, opptreden og valg overfor de ansatte», står det i brevet.

Ansvarlig redaktør Anna B. Jenssen i Morgenbladet vil ikke kommentere de konkrete påstandene som kommer frem i et brev fra redaksjonsklubben til styret.
Ansvarlig redaktør Anna B. Jenssen i Morgenbladet vil ikke kommentere de konkrete påstandene som kommer frem i et brev fra redaksjonsklubben til styret. (Foto: Fredrik Solstad)

Videre: «Morgenbladet har en ansvarlig redaktør som ikke lytter», «redaktøren isolerer seg fra redaksjonen», «snur kappen etter alle vinder» og «hun har skapt en intern konflikt som hun overhodet ikke klarer å håndtere».

Klubben skriver videre at Jenssens overstyring av medarbeidere gir «et sterkt verdighetstap for den ansatte» og at «gleden over å gå på jobb har for mange blitt erstattet med bekymring over egen helse og kvaliteten på produktet».

Jenssen vil ikke kommentere disse konkrete påstandene.

– Det sier seg selv at jeg ikke offentlig kan kommentere innholdet i brevet fra klubben til styret, før styret har behandlet det, sier Jenssen.

Kutt og krav om avgang

Fredag morgen ble det avholdt et slags krisemøte i avisen, etter innkalling fra Jenssen. Konserndirektør med ansvar for HR og organisasjon Helle Øverbye i NHST og styreleder i Morgenbladet Amund Djuve, som er ansvarlig redaktør i DN, var også til stede.

Stemningen på møtet ble beskrevet som amper og ledelsen fikk krasse spørsmål fra de ansatte. Etter møtet ble det klart at Jenssen ble sittende i sjefsstolen.

– Vi står midt i en pågående nedbemanningsprosess i Morgenbladet. Det er naturlig at det er forskjellig virkelighetsoppfatning om hvorfor vi nå er i denne situasjonen. Min grunnleggende oppfatning er at dette dreier seg om resultatene av en teknologisk utvikling som påvirker hele bransjen svært raskt, sier Jenssen sent tirsdag.

– Ser at jeg har mottatt brev fra klubben i Morgenbladet som er lekket til mediene før jeg har rukket å lese det. Jeg mener innholdet må leses i lys av den konflikten som er i bedriften. Jeg har full tillit til Jenssen, sier styreleder Amund Djuve. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.