Tidligere i år ga bloggeren Anne Brith Davidsen ut boken «Kvinner som hater kvinner» om netthets. I boken kommer det frem en historie om en politimann, som endte med at bloggeren politianmeldte ham for trusler og forsøk på bestikkelser etter en melding på Snapchat.

Saken har vært etterforsket av Spesialenheten for politisaker, og nå har den konkludert med at mannen har begått en tjenestefeil, men at anklagene om trusler og forsøk på bestikkelser er henlagt.

Strafferammen for tjenestefeil er bot eller fengsel på inntil to år, men Spesialenheten har bestemt seg for å gi ham påtaleunnlatelse, sier assisterende sjef Guro Glærum Kleppe ved Spesialenheten for politisaker.

Det betyr at påtalemyndigheten ikke tar ut tiltale, selv om saken anses som godt nok bevist for å ta ut tiltale. Det er å anse som en strafferettslig reaksjon, men ikke en straff.

– Siktede har klaget og bedt om at saken sendes retten dersom vedtaket ikke omgjøres. Klagen ble mottatt 1. juli 2019 og er foreløpig ikke behandlet, sier Glærum Kleppe.

«Har opptrådt kritikkverdig»

Politimannens advokat Espen Henrik Johansen i Djerv Advokatfirma as sier Spesialenheten har lagt klientens versjon til grunn. Johansen legger vekt på at Davidsen ikke fikk medhold i anklagene om trusler eller forsøk på bestikkelser.

– Min klient er tilfreds med at det er hans og ikke Davidsens faktiske opplysninger som er lagt til grunn av Spesialenheten og at de alvorlige påstandene fra Davidsen er henlagt. Vi noterer at Spesialenheten mener han på ett punkt har opptrådt kritikkverdig. Det er vi enige i, men vi er uenig i påtaleunnlatelsen og derfor er denne påklaget. Vi avventer klagebehandlingen og forventer at påtaleunnlatelsen frafalles, sier han.

Davidsen ønsker ikke å kommentere saken. Hennes advokat Tony Vangen i advokatfirmaet Elden reagerer på Johansens uttalelser.

– Avgjørelsen konkluderer med at denne politimannen er skyldig i straffbare forhold. Det som overrasker meg litt er hvordan advokaten uttaler seg på. Det er uheldig å nedgradere dette.

– Spesialenheten har konkludert med at politimannen har brutt straffeloven. Klienten min er derfor skuffet over at de lar være å straffeforfølge ham, sier Vangen.

Fikk melding på Snapchat

Davidsen slo gjennom som kakeblogger, og har siden blitt en av landets mest profilerte livsstilsbloggere. Hun er også kjent for å ha deltatt i TV 2-programmet «Bloggerne».

I forbindelse med utgivelsen av boken la hun ned bloggen på grunn av all hetsen hun har fått.

– Det er ikke verdt det. Ikke nå lenger. Og det er derfor jeg gjør som jeg gjør nå, sa hun i TV 2-programmet «God Morgen Norge».

Senere har hun gjenopprettet nettsiden sin som et digitalt magasin.

Bakgrunnen for politianmeldelsen var, ifølge boken, at bloggeren fikk en «fryktelig stor baksmell på skatten i 2017». Etter en stund skyldte hun Skatteetaten 660.000 kroner. I desember 2017 skal hun ha fått en melding på Snapchat med teksten:

«Kul an frøken, du skylder staten 660.000 og vi kommer og forkynner deg konkurs i morgen. Vi tar med Bloggerne og media så får resten av Norge vite hva som skjer,» skrev politimannen ifølge Davidsen.

Advokat Johansen sier denne meldingen ble sendt ved en feil, men at han innser at den var uheldig. Ifølge Davidsens advokat Vangen mener Spesialenheten at meldingen ble sendt med forsett.

«Hjertet galopperte»

I boken står det at denne summen var ikke kjent offentlig, men at Davidsen hadde gjort en avtale med kemneren om tilbakebetaling.

«Jeg mistet pusten. Hvem var det som var avsender? Jeg svarte med en gang. «Hvem er du?» Intet svar. Min umiddelbare reaksjon var frykt. Hjertet galopperte i brystet mitt, og jeg følte meg svimmel,» skriver Davidsen i boken.

Hun skriver at hun tok kontakt med politiet, og deretter ble ringt opp av politimannen ikke lenge etterpå. De skal ha avtalt et møte, og der skal han tilbudt henne penger for å ikke gå videre med saken.

«Fyfaen, det var ikke til å tro. Først truer en politimann meg, så gråter han og angrer, så vil han betale meg for min taushet. Det var som om jeg spilte i en actionfilm fra Hollywood, og ikke satt på en kafé et lite tettsted utenfor Oslo,» skriver Davidsen.

Saken om politimannen er ikke den eneste kontroversen rundt Davidsens bok. Da boken ble utgitt, hyret en av kvinnene som var omtalt i boken advokat for å få den endret. Senere krevde hun 250.000 kroner av Davidsen. I slutten av mai inngikk partene forlik, som innebar at Davidsen beklagde bokomtalen. Det er ikke kjent om det ble betalt erstatning. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.