Fra 1. januar blir målingene av nordmenns tv-vaner både mer detaljert og innholdsrik.
De nye målingene fra analysebyrået Kantar TNS skal innbefatte strømming og annen online video, ikke bare seertall på lineær tv som tidligere.
Det er TV 2, TVNorge-eier Discovery, TV3-eier MTG og NRK som har bestilt den nye tv-målingen. Representanter fra disse selskapene sitter i en styringsgruppe for den nye tv-målingen, som har definert oppdraget som er gitt til Kantar TNS.
Administrerende direktør for Annonsørforeningen Anfo, Jan Morten Drange, føyer seg inn i rekken av kritikere av det han omtaler som «firerbanden».
– Fra utsiden ser det her ut som styringsgruppen har sittet usedvanlig tett på kortene denne gangen. Normalt i slike prosesser pleier vi som representant for annonsørene både å bli konsultert og orientert. Det har vi ikke blitt i denne omgang. Det tror vi er dumt av disse tv-aktørene, sier Drange.
Ifølge innsiktssjef Lene Granlund Bredahl i MTG, som leder styringsgruppen for tv-målingen, har det ikke vært et bevisst valg å la være å involvere Anfo.
Kortene tett til brystet
Dagens Næringsliv har tidligere skrevet om hvordan de minste tv-kanalene er skeptiske til prosessen frem mot den nye målingen.
Tv-sjefen i Fox Norge beskrev styringsgruppen som «ekstremt lukket», og har fortalt at kanalgruppen heller ikke er blitt invitert til å komme med innspill til selve målingen.
Medie- og forhandlingsdirektør Harald Eide-Fredriksen i Norges største mediebyrågruppe, Dentsu Aegis, har tidligere ropt varsko om det samme.
Vil følge nøye med
Jan Morten Drange sier Anfo vil følge nøye med på hvordan tv-målingene blir brukt.
– Som representant for annonsørene er vi opptatt av tv målingene. Disse målingene er utgangspunktet for prissettingen i dette markedet og følgelig for kanalenes prissetting. Alle endringer i metode og utvalg følges derfor ganske nøye fra både Anfo og våre medlemmer. Vi har selvsagt stor tillit til Kantar TNS Gallup som leverer målingen, og vi ser selvsagt frem til alle relevante forbedringer. Men vi er også ytterst våken for hvordan dette tenkes brukt av de store tv-stasjonene i etterkant, sier Drange.
Den nye målingene skal gi tv-kanalene en bredere og mer innsiktsfull måling om hvilket innhold som treffer publikum. Denne informasjonen brukes igjen til å fastsette prisen for reklamefilmer fra annonsørene. Jo flere seere, desto høyere pris på annonsene før og etter de ulike programmene.
Ikke bevisst valg
Lene Granlund Bredahl i MTG opplyser at de har møtt dem som har kontaktet styringsgruppen.
– I en ideell verden ville vi hatt bedre tid og involvert alle aktører som ønsker å være en del av prosessen. De som har tatt kontakt med styringsgruppen har fått møter. Vi har ikke avvist noen henvendelser fra dem. Det er enkelt å rope at man ikke er blitt involvert to uker før vi går på luften. Vi mener at den nye tv-målingene vil komme annonsørene til gode, sier Bredahl.
Hun legger til at all informasjon om hvordan styringsgruppen har jobbet er tilgjengelig for alle som ønsker innsyn.
– Vår visjon og våre spesifikasjoner helt ned på detaljnivå har vært offentlig tilgjengelig for alle som ønsker innsyn fordi vi følger loven om offentlige anskaffelser.(Vilkår)