– Privatlivet til kjendiser har ikke noen samfunnsnytte utenom adrenalinkicket man får av å høre en sladderhistorie, sier professor Benedikte Høgberg ved Det juridiske fakultet ved Universitetet i Oslo.

For et år siden tordnet hun mot jusstudentene i starten av en forelesning etter at en kvinnelig foreleser hadde blitt hengt ut på diskusjonsappen Jodel. Meldingene ble lagt ut på en egen kanal for jusstudentene, der alle er anonyme.

Høgbergs tirade gikk over tre minutter og ble delt i ettertid på både professorens Facebook-side og i studentavisen Universitas.

Etter at DN i forrige uke skrev om at det blir spredt ubekreftede rykter på Jodel om utroskap, vold og narkotikamisbruk blant norske kjendiser og bloggere, tar professoren et nytt oppgjør med plattformen og brukerne av den.

– Det å kommentere hva folk gjør på jobben sin kan være belastende, men det kan være enda mer belastende når man går på privatlivet til personene. Påstander om utroskap er uttalelser som kan ramme individer hardt. Disse kjendisene er mennesker akkurat som deg og meg, sier hun.

Moralsk ansvar

Kjendisryktene blir spredt på kanalene «Kjendisgossip» og «Bloggergossip» som i Oslo-området har rundt 24.000 følgere til sammen.

– Slike påstander er helt åpenbart ærekrenkende og ytringer som krenker privatlivets fred. Hvis du ikke kan bevise at de stemmer, vil påstandene også være ulovlige, sa advokat Hans Marius Graasvold til DN i forrige uke.

– Jeg er enig med Graasvold. En del av disse ytringene går nok over grensen for hva som er straffbart eller erstatningsbetingende. Hvis dette ligger ut lenge nok, så vil Jodel som plattform også ha et juridisk ansvar, sier Høgberg.

Jusprofessoren mener også at Jodel har et moralsk ansvar for ytringene på deres plattform.

– Vi har alle et moralsk ansvar for de ytringene vi fremsetter, Vi har alle et ytringsansvar. Selv om vi holder oss utenfor det strafferettslige ansvar, betyr det ikke at det er greit.

– Jeg pleier å si at det er et rom mellom det som går over ytringsansvaret vårt og det som er ulovlig: Der opererer drittsekkene. Hva som er greit og hva som er drittsekk-oppførsel er en diskusjon det er viktig å ha i det offentlige, sier hun.

Pr-rådgiver Valentin Oswald i Jodel sier at han er enig i at noen av DNs eksempler ikke er innenfor ytringsfriheten.

– I disse tilfellene vil postene blokkeres. Det er umulig å bedømme saker på kanten av hva som er lovlig, fordi en slik prosess vil ta dager eller uker hvis de kommer opp for retten. Det vil alltid være rykter, som blir spredt i offentlige samtaler, chatteplattformer eller kanskje spesielt i pressen. Det er ikke alltid enkelt å trekke linjen mellom ytringsfriheten og ulovlige påstander.

Oswald understreker at alle som føler seg hetset på Jodel, og ikke får postene fjernet ved rapportering, kan ta kontakt med supportteamet for å finne en løsning.

De siste ukene har DN samlet et utvalg poster på Jodel som inneholder påstander om kjendisers privatliv.
De siste ukene har DN samlet et utvalg poster på Jodel som inneholder påstander om kjendisers privatliv. (Foto: Illustrasjon: Gunnar Blöndal)

Tale om rettsstaten

Da Høgberg talte foran studentene, åpnet hun med å gjennom historien til rettsstaten. Hun snakket om Riksforsamlingen på Eidsvoll i 1814, Kristiania-bohemen, «The Rule of Law», Platon og Aristoteles.

Hun understreket hvor heldige dagens studenter er: med lett tilgjengelig litteratur, kaffebarer å kollokvere på, og podkaster av forelesningene, før hun reagerte på at studentene gikk ut på Jodel og klaget på professorenes pedagogiske evner.

«Kanskje burde vi møte disse studentene med en god porsjon latter – for dette kan jo ikke være ekte studenter, ikke studenter i ordets rette forstand», sa hun i talen.

– Jeg tok det opp i en forelesning på et prinsipielt og overordnet plan for å vise hvor viktige jusstudenter er for å sikre rettsstaten og sikre ytringsfriheten, sier Høgberg.

Etter talen foran studentene fikk også jusprofessoren føle på hvordan det var å stå i Jodel-stormen. Tiraden falt ikke i god jord hos mange av studentene, og i kanalen på Jodel haglet det med meldinger.

– I de to døgnene før jeg la ut talen på Facebook ble det lagt ut meldinger der det sto «Fuck Høgberg» og «Høgberg is a bitch». Det var ingen moderering av dette. Jeg var bekymret for at flinke, unge mennesker holdt på på den måten. Når det er sagt så er likevel ikke de tingene jeg ble utsatt for så drøye at de gikk over grensen for det straffbare.

Da det sto på som verst uttalte hun til Universitas at hun var blitt en av de minst populære professorene på fakultetet.

– Det føltes absurd. Jeg følte det fremmedgjørende at jeg i et forum med 1000 følgere ble diskutert av anonyme mennesker. Det var fremmedgjørende, rart og stressende. Det må jeg innrømme. Det var også grunnen til at jeg la ut hele talen min, og med en gang kom diskusjonene inn i mer fruktbare spor, sier hun.

Ødeleggende for ytringsfriheten

I kanalene «Kjendisgossip» og «Bloggergossip» blir det delt alt fra uskyldige diskusjoner til påstander og rykter privatlivet til programledere, musikere, bloggere, skuespillere, og idrettsutøvere.

Høgberg mener dette på sikt kan være ødeleggende for offentligheten.

– Den paradoksale effekten er disse anonyme ytringene vil være nedkjølende for ytringsfriheten. På sikt kan det svekke demokratiet og rettsstaten dersom dyktige folk trekker seg tilbake fra politikken, fra toppverv i næringslivet eller i TV-selskaper, fra dommerstillinger eller professorater for å skjerme om eget privatliv, sier hun. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.